Управление и развитие на човешкия потенциал

Автор: Соня Карабельова

Коментари: 0

Издател Класика-и-стил
Брой страници 300
Година на издаване 2004
Корици твърди
Език български
Тегло 525 грама
Размери 22x14.5
ISBN 9549964957
Баркод 9549964957
Категории Технология и психология на бизнеса, Икономика, Книги

Съвременното управление на професионалната кариера на личността и развитието на човешкия потенциал в организациите преживяват своята истинска революция. Акцентът в книгата е поставен върху развитието на човешкия потенциал като стратегическа цел, която осигурява конкурентното предимство на съвременните организации. Идеята е развита от гледна точка на психологията на управлението на човешките ресурси. Поддържа се възгледът, че висококвалифицираните и мотивирани сътрудници са основна ценност. Стратегическото планиране и разработването на програми за развитие на човешкия потенциал създава истинските стойности на конкурентоспособните организации.
За да бъдат конкурентоспособни, организациите трябва да осигурят на служителите си пространство за техните инициативи и възможности да дефинират професионалния си успех в контекста на своите жизнени проекти. Истинската мотивация за успех в живота и удовлетворението от професионалната реализация могат да се постигнат единствено тогава, когато хората виждат смисъл в онова, което правят. В епохата на интелектуалния капитал ключови сътрудници в компанията са именно тези, които развиват своя интелект и своята социална компетентност. По този начин може да се освободи човешкият потенциал и цялата огромна енергия и творческа сила, скрита в хората.
Книгата е полезна за консултантските фирми, за да могат ефективно да се справят с идентифицирането и промяната на организационната култура в консултираните от тях организации, за преподавателите, за да подпомогнат студентите при по-ясното разбиране и дефиниране на теоретичната рамка на организационната култура, за мениджърите, за да могат да идентифицират начините за ефективно водене на културната промяна и начините за свързване на личния им мениджърски стил и възможности с изискванията на външната среда за бъдещето на организацията. Разбира се, получените резултати, анализите и изводите не предлагат магическо решение, нито са панацея за решаването на всички организационни и управленски проблеми.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Д-р Соня Карабельова е главен асистент в Катедра “Обща, експериментална и генетична психология”, Философски факултет, Софийски университет “Св. Кл. Охридски”. Член е на Българската Асоциация по управление и развитие на човешките ресурси. Чете лекции в СУ и в Програмата по психология на НБУ. Участва при провеждането на множество емпирични изследвания (две от тях национални представителни) по различни проекти за адаптиране и стандартизиране на психологически въпросници. Автор и съавтор е на над 20 статии, студии и доклади.Соня Карабельова е съставител и редактор на “Христоматия по управление на човешките ресурси”. Като учен, експерт и консултант в областта на мениджмънта, подбора, обучението и кариерното развитие на човешките ресурси, участва с доклади в над десет научно-практически конференции в България и чужбина.