Хотелиерство: Технология, организация, мениджмънт

Автор: Стамен Стамов; Йорданка Алексиева

Коментари: 1

Издател Кота-ООД
Брой страници 532
Година на издаване 2005
Корици меки
Език български
Тегло 1195 грама
Размери 28x20
ISBN 9543051402
Баркод 9543051402
Категории Технология и психология на бизнеса, Икономика, Книги

Учебникът е разработен за обучаващите се в областта на туризма, в частност - хотелиерската дейност. Предназначен е за студенти с образователно-квалификационна степен "бакалавър". Може да се ползва от различни учебни заведения - школи, професионални гимназии, колежи и университети; от фирми и центрове, провеждащи обучение на кадри в тази сфера, както и при повишаване квалификацията на специалисти, работещи в туризма. Може да се ползва и от специалистите, работещи в хотелиерската дейност.
Материалът обхваща всички въпроси, отнасящи се до технологията, организацията, мениджмънта и маркетинга в хотелиерската индустрия. Богато илюстриран е с фотоси, графичен материал, статистически данни, любопитна информация и примери. Структуриран е в 16 глави:
I. Възникване и развитие на хотелиерството.
II. Материално-техническа база на хотелиерството.
III. Персонал (кадри) в хотелиерството. Селекция, атестация, развитие.
IV. Технология и организация на хотелиерското обслужване.
V. Допълнителни хотелиерски услуги.
VI. Системата "al-inclusive" в хотелиерството.
VII. Компютърни системи в хотелиерството.
VIII. Интернет-системата в хотелиерството.
IX. Санитарно-хигиенен контрол и безопасност на труда в хотелиерството.
X. Хотелът и околната среда.
XI. Социално-психологически аспекти на хотелиерското обслужване.
XII. Управление на качеството в хотелиерството.
XIII. Стандартизация в хотелиерството.
XIV. Маркетинг в хотелиерството.
XV. Рекламата в хотелиерството.
XVI. Връзки с обществеността в хотелиерството.

от Светлана / дата: 02 дек 2009

Съгласна съм с условията.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Проф. д-р т. н. Стамен Николов Стамов. Професор (1993), доктор на техническите науки (1991); бил е ръководител на катедра "Хранене и туризъм" в УХТ - Пловдив (1992), сега - преподавател в нея. Създал е лекционни курсове. Чете лекции по дисциплини, свързани с кулинарната и хранителната технологии, технологичното проектиране и дизайн на заведенията за хранене, хотелиерството и ресторантьорството, и туризма. Написал е, самостоятелно или в съавторство, 33 учебника (за университети, техникуми и школи), книги и наръчник - за сферата на храненето и туризма. Написал е 310 статии и доклада. Участвал е (или е ръководител) в 35 научни разработки, 2 международни проекта. Ръководил е докторанти и специализанти. Специализации: Москва (1976-1977) и Лайпциг (1980).
Доц. д-р Йорданка Николова Алексиева. Доцент (1998), доктор (1993); ръководител на катедра "Хранене и туризъм" в УХТ - Пловдив (2002) и декан (2003). Чете лекции, свързани с кулинарната технология, сензорен анализ, качеството на храни и напитки, проектирането и дизайна, хотелиерството и туризма. Хоноруван професор към Университет Портсмут, Англия - филиал Международен университет, София. Представител е на швейцарската фондация за обучение на хотелиери "Savoy", за която организира семинари и изнася лекции в областта на ресторантьорството и хотелиерството у нас и в Унгария, Литва, Молдова, Русия, Полша, Чехия, Украйна, Словения, Румъния, които се посрещат с голям интерес. Написала е 15 учебника (за университети и техникуми), книга, наръчник и рецептурен сборник. Има 120 публикации и доклади. Участвала е в 13 научни разработки и в 7 международни проекта, на 4 от които е ръководител. Специализации: Англия - университетите в Бормут (1995,1996, 1997, 1998) и Рединг (1996); Германия (1997, 1998, 1999).