България и Балканите от древността до наши дни

Автор: Пламен Цветков

Коментари: 0

Издател Зограф
Брой страници 800
Година на издаване 1998
Корици меки
Език български
Размери 0x0
ISBN 954-15-0034-X
Баркод 954-15-0034-X
Категории История на България, История, Книги

“Напоследък доста историци се заеха да “пренапишат” българската история, но тъжната истина е, че тази история всъщност никога не е била написана, така че няма какво да се пренаписва. Разбира се, отделни епохи и процеси от миналото ни са осветлени обширно от ерудирани и почитани български и чуждестранни учени, но колкото и да изглежда парадоксално, творбите и трудовете, разглеждащи цялостно историята на българския народ са учудващо малко. Първото документирано обобщение на българското минало е несъмнено “Именникът на българските канове”, съставен към края на VII в. сл. Хр. с продължение от средата на VIII век. Следващата известна творба, посветена на българската история е апокрифното “Видение Исаево” от XI в., след което в течение на близо шест века не е известно /поне засега/ да са се появили оригинални български летописи. Известно изключение в тази насока е “Манасиевата хроника” от XIV в., която е като цяло превод от една византийска световна история, но българският автор е включил в нея и основните моменти от историята на България. Така наречената “Българска хроника” от XV век обаче е само разказ за покоряването на България от турците.
Същевременно българите присъстват неизменно в историческите трудове на редица западноевропейски предренесансови и ренесансови автори, а в средата на XVIII в. францисканският монах Блазиус Клайнер написва книга, посветена специално на българската история. Самите българи обаче като че ли не се интересуват от собственото си минало. Под прякото влияние на западноевропейските книжовници това дълго “мълчание” се прекъсва чак през XVII в. от българина-католик Петър Богдан Бакшев, автор на една кратка българска история. Около сто години по-късно на бял свят излиза творбата на отец Пайсии Хилендарски, а също така работата на неизвестен негов съвременник, позната като “Зографска история”.
От строго научна гледна точка трудът на Блазиус Клайнер и “Зографската история” са забележимо по-издържани от Пайсиевата “История славянобългарская” , но хилендарския монах е несравнимо по-близо до стремежите, надеждите и притесненията на пробуждащата се българска нация. Така родоначалникът на българското възраждане става едновременно родоначалник на непревъзмогнати и до днес възрожденски илюзии.
Паисиевите пристрастия са видими в току-речи всяка обобщаваща работа върху българската история както по време на Възраждането, така и подир края на османската власт. /.../
В известен смисъл предлаганата история също е недовършена. Много от застъпените тези, може да предизвикат доста остри реакции, но се надявам и на сериозни дискусии, които да ми помогнат за уточняването или преразглеждането на споделяните схващания. Трудът е преди всичко едно лично виждане за нашето минало – стремял съм се да бъда колкото се може по-обективен, но както казва Симеон Радев, безлични историци няма и аз също съм платил данък на собствените си предпочитания и пристрастия.”
/Пламен С. Цветков/

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Пламен Симеонов Цветков, роден през 1951 г. в Берлин, е доктор на историческите науки, редовен професор по нова и най-нова обща история в Нов български университет.

Научните му интереси са в областта на политическата и дипломатическата история на България, Балканите, Европа и света пред ХХ век, както и на ранната история на българите и по-точно проблема за тяхното потекло.

Проф. Пламен С. Цветков е обнародвал повече от 10 монографии, над 50 научни студии и статии и повече от 300 публицистични материала. Специално трябва да се отбележи двутомната му работа по балканска история от българска гледна точка, публикувана в САЩ през 1993 г., както и трудът му за -България и Балканите от древността до наши дни. Автор е също така на поредица от книги за средните и малките държави в европейската политика в навечерието на Втората световна война и на монография с предизвикателното заглавие „Славяни ли са българите?\".
Женен, баща на три деца - една дъщеря и двама синове.