Магическата шатра: Сказания от шатрите на Чернокрак

Автор: Джордж Бърд Гринел

Коментари: 0

Издател Шамбала ЕООД
Брой страници 344
Година на издаване 1997
Корици меки
Език български
Тегло 240 грама
Размери 20x14
ISBN
Баркод
Категории Митология. Митове и легенди, Хуманитарни науки, Книги

Джордж Бърд Гринел (1849-1938) е прочут американски етнолог, писател, издател и изс-ледовател, но неговото най-трайно постижение е изразено от президента Кулидж, когато му връчва Почетен златен медал "Тиъдър Рузвелт" през 1925 г.: "Малцина са направили колкото Вас, а никой не е направил повече, за да съхрани обширни области от животинската дива природа за очите на потомците..."
През седемдесетте години на деветнайсети век Гринел участва в експедициите на Марш, Къстьр и Лъдлоу. От този период датира и интересът на Гринел към индианците, особено към поуните, чернокраките и шайените. Неговото дългогодишно изучаване на тези племена намира израз в редица книги, най-известни от които са "Борещият се шаиен" (1915), "Индианците шайени" (1923), "Разкази за герои и приказки на поуните" (1889) и "Сказания от шатрите на чернокраките"(1892).
Източник на повечето от събраните в този сборник сказания са чистокръвни чернокраки, бльди и пиегани. Сред тях са сърдечният и многоуважаван шаман Червения Орел, благородният старец на име Почти Куче, обект на обич и уважение от страна на индианци и бели, както и ненадминатият оратор Четирите мечки.
Сказанията обхващат голям кръг от теми, но са добри и правдиви образци от устната литература на чернокраките. Те разглеждат религиозни и ритуални въпроси, произхода на нещата (сказания от древни времена), делата на шаманите, смелостта и всеотдайността на воините, историята на трите племена.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]