Оценяване на училища, работещи в мрежа. Опит от иновативни практики в България

Автор: Росица Симеонова; Йонка Първанова

Коментари: 0

Издател УИ-"Св.-Климент-Охридски"
Брой страници 208
Година на издаване 2019
Корици меки
Език български
Тегло 336 грама
Размери 16x23
ISBN 9789540745909
Баркод 9789540745909
Категории Възпитание. Образование, Педагогика, Хуманитарни науки, Книги

Хартиено издание

Наличност: ДА
Доставка: 3 дни

Цена: 14.00 лв.

Настоящата монография представя концептуалната основа и опита от прилагането на три иновативни оценъчни и управленски практики в България - самооценяване на училища, Взаимно оценяване и инспектиране на училища, работещи в мрежа. Трите практики бяха реализирани за целите на апробирането на един иновативен модел на инспектиране в България, а именно - полицентрично инспектиране на мрежи от училища.

Полицентричното инспектиране на мрежи от училища е иновативен подход към процеса на оценка на качеството на училищното образование. Опитът на България в прилагането на този модел дава възможност да се преосмислят съществуващите към момента процедури и практики за инспектиране и оценяване на училището и да се потърсят оптимизирани форми и средства за доближаване на инспектирането и оценяването на училището към съвременните условия и нужди на практиката.

***

Росица Симеонова е доктор по педагогика (Управление на образованието) и доцент по Социални дейности (Управление на организации за социална работа) в Софийски университет „Св. Климент Охридски", факултет по педагогика. Нейните изследователски интереси и публикации са свързани с управлението на социалната работа, управлението на образованието, оценяването в образованието, управление на качеството, лидерство и организационна култура и др. Била е консултант на Министерството образованието и науката по въпроси, свързани с инспектирането на училището и управлението на качеството в образованието.

Йонка Първанова е доктор по педагогика, доцент в Софийски университет „Св. Климент Охридски", факултета по педагогика, катедра „История на педагогиката и управление на образованието". Основните и изследователски интереси са свързани с управлението на образованието и с училищния мениджмънт и администрация, както и с развитието на нови подходи и парадигми в управлението на училищните системи и организации.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg