Гордост и предразсъдъци (луксозно издание)

Автор: Джейн Остин
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Хеликон
Преводач Силвия Желева
Брой страници 416
Година на издаване 2018
Корици твърди
Език български
Тегло 614 грама
Размери 15x22
ISBN 9789542984580
Баркод 9789542984580
Категории Европейска класика, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Защо едни книги се превръщат в литературна класика, а други не? Дали тази, която сега държите в ръце, дължи непреходната си слава на пълнокръвността на образите си, на завладяващата си интрига или на важните си послания? Или пък на това, че всеки от нас има и гордост, и предразсъдъци и е любопитен да узнае до къде ще го отведат те?
Това е роман, който всеки е добре да има в домашната си библиотека. Филмовите студиа или телевизиите периодично ни поднасят поредната си негова визуална версия.
Но страниците на едно преборило времето произведение съдържат енергия, която само личният прочит може да почерпи.

Ключови думи: Силните женски образи, Всички говорят за Лондон, Книги-филми, Подари емоция за януарските празници, Когато се раждаха шедьоврите, Най-нежните признания, Модерно е да се подарява това, Пожелай си любов, Добрата стара Англия, Намери време за четене, Всички говорят за Великобритания

от Ани Илиева / дата: 14 фев 2021

"Гордост и предразсъдъци" е една от любимите ми книги, но преводът на Силвия Желева и редакцията на Иван Голев са толкова разочароващи, че със сигурност биха отблъснали всеки читател. Елегантният и изтънчен стил на Джейн Остин е сякаш принизен до нивото на махленска говорилня от ограничения и елементарен превод на г-жа Силвия Желева. А работата на редактора Иван Голев... сигурна съм, че Иван Голев е редактирал със завързани очи, в противен случай нямам обяснение за хилядите пунктуционни, граматически и правописни грешки.
Поставихте тъмно петно върху книгите, издавани от Хеликон и в бъдеще за съжаление много трудно ще се доверя на вашите издания.

от .уничка / дата: 11 яну 2019

Откъде намерихте тази преводачка? Преводът на Жени Божилова е прекрасен. За сведение на четящите, които ще прочетат това издание - Недърфийлд парк е име на имение, не е недърфийлдския парк, както е преведено. Все пак г-н Бингли е богат човек и живее в имение, не е клошар в парка.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Джейн Остин (на английски: Jane Austen) е английска писателка. Родена в Стивънсън, Хемпшър и умира на 18 август 1817 Уинчестър.

Дъщеря е на хемпиширски свещеник и израства в голямо семейство,подобно на семейство Бенет от "Гордост и предразсъдъци". Джейн Остин е личност, потънала в дълбока неизвестност, но от спомени за нея е определяна като затворена в себе си и вечно замислена. За личността на писателката, можем да гадаем по нейните произведения. Само с най-голямата си сестра тя споделя тайните си, пишейки и? откровени писма.

Родена е в семейството на Джордж и Касандра Остин. Джейн има шестима братя и само една сестра - Касандра.Баща и произхожда от стара кентска фамилия, бил е стипендиант на колежа св. Йоан в Оксфорд, а майка и? Касндра Ли е дъщеря на дворяни от стар, но обеднял род. Джейн Остин е била предпоследно дете.Семейството и е било бедно и само е поддържало домакинстото си. Двама от братята и?, Джеймс и Хенри, вървят по стъпките на баща си, който заедно със съпругата си е имал успешна кариера като банкер, и стават банкери. Но другите и? двама братя, Франсис и Чарли, си намират военоморска служба. Касандра оказва голямо влияние върху творчеството на Джейн. Тя бива определяна като затворена, себична и много горда, затова не била всеобща любимка, но с по-голямата си сестра е споделяла всичко. И ако не бяха многобройните им писма нямаше да знаем почти нищо за Джейн Остин. За съжаление , опасявайки се от нескромността на бъдещите биографи на Джейн Остин, повечето от кореспонденцията със сестра си, Касандра изгаря, за да не се състави погрешно мнение за Джейн и това да повлияе пагубно на творчеството и?. Съдбата на Остин не предполагала бележити авантюри и увлекателни приключения, затова тя прекарва целия си живот заобиколена от любящи роднини. Живяла 42 години, тя умира от неизвестна болест и е погребана в Уинчестър. Последните и? месеци били мъчителни, но роднини твърдят, че тя не е била погълната от жалост и скръб. Даже възкликнала Боже, дай ми търпение! Молете се за мен!. Романът и? "Разум и чувства" спечелва огромна популярност и става много известен. Голяма популярност печелят също Гордост и Предразсъдъци и Ема.

Произведения

* "Разум и чувства" (Sense and Sensibility) - 1811
* "Гордост и предразсъдъци" (Pride and Prejudice)- 1813
* "Мансфийлд парк" (Mansfield Park)- 1814
* "Ема" (Emma)- 1816
* "Доводите на разума " (Persuasion)- 1818
* "Абатството Нортангър" (Northanger Abbey)- 1818
* "Лейди Сюзън" (Lady Susan)