Пробитите граници - В терапията на граничността и бордерлайн

Автор: Петър Кралев

Коментари: 1

Издател Потайниче
Брой страници 248
Година на издаване 2018
Корици меки
Език български
Тегло 284 грама
Размери 13x20
ISBN 9789542965541
Баркод 9789542965541
Категории Психоанализа, Психология, Хуманитарни науки, Книги

Доколко е възможно и безопасно размиването на психологичните ни граници, свързано ли е то с въпросите на психичното здраве и психичните разстройства? Тая тема започва дълбоко в митологията, още преди зараждането на историческото мислене: границите на структурата, общността и огъня, където се чувстваме сигурни, и отвъд тях – хаоса на дивото и чудовищата: змейове, хали, зли магьосници, към който водят страховете ни. Интрапсихичният ни свят е изграден на същия принцип като културния.

Драстичните случаи на тоя двуполюсен модел, свързан с пробивите и размиването между „отсам” и „отвъд”, в психопатологията се наричат „граничност”. А крайното му проявление е бордерлайн, или граничното личностно разстройство като тежка личностна абнормност. То визира хора, чието рисково съществуване, изпълнено със сътресения и психични сривове, протича в граничната зона на съществуването. И които животът разлюлява като махало в различни крайности – между „отсам” и „отвъд”.

от Димитър Васев / дата: 15 сеп 2018

Много ме хвана книгата. Това бордерлайн ми го повтарят от 3 години. Чак сега си изясних ситуацията. И се чете леко, не е скучна книга. Препоръчвам я на всички, които имат проблеми със себе си.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg