Гордост и предразсъдъци

Автор: Джейн Остин

Коментари: 8

Издател Хеликон
Преводач Силвия Желева
Брой страници 416
Година на издаване 2017
Корици меки
Език български
Тегло 518 грама
Размери 14x21
ISBN 9789542984214
Баркод 9789542984214
Категории Европейска класика, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Хартиено издание

Наличност: ДА
Доставка: 3 дни

Стара цена: 9.95 лв.
Отстъпка: 9.95 %.
Промоцията е валидна
от 30.08.2019 до 26.09.2019

Цена: 8.96 лв.

*Продуктът е с фиксирана цена,
не се комбинира с други отстъпки.


Електронно издание

Наличност: ДА

Цена: 7.95 лв.

"Гордостта се отнася повече към мнението ни за нас самите, а суетността към онова, което бихме искали другите да мислят за нас."

Защо едни книги се превръщат в литературна класика, а други не? Дали тази, която сега държите в ръце, дължи непреходната си слава на пълнокръвността на образите си, на завладяващата си интрига или на важните си послания? Или пък на това, че всеки от нас има и гордост, и предразсъдъци и е любопитен да узнае до къде ще го отведат те?
Това е роман, който всеки е добре да има в домашната си библиотека. Филмовите студиа или телевизиите периодично ни поднасят поредната си негова визуална версия.
Но страниците на едно преборило времето произведение съдържат енергия, която само личният прочит може да почерпи.

Джейн Остин не предлага прости решения. Тя просто създава живи характери, рисувайки ги с разбиране, загриженост и често - с присмехулство. Зад всичко това обаче прозира нейната искрена обич към човека с всичките му несъвършенства, илюзии, комични или драматични заблуди, която не може да бъде имитирана. Вероятно тъкмо тя - тази обич - предпазва една творба от забравата и я превръща в класика.

Ключови думи: Силните женски образи, Доказано добри книги, Силата на женското перо, Джейн Остин, От детството към зрелостта, 16 август - Световен ден на думите Обичам те, Най-нови, Кратки редове от големи книги, Любовта е романтика, Да четем в студените дни, Думи, написани от жена, Книги, които оформиха съвременния свят, ТОП 50 художествена литература 2018, За възраст 13-18 години, Време за книга

от Мани / дата: 29 май 2019

Малко ме е яд, че новата корица е толкова красива, а аз си взех от старото издание. Въпреки това, ако преводът наистина е лош, то Слава Богу, че притежавам старото.

от Луйза Княжева / дата: 17 апр 2019

Извинете, но преводът е меко казано лош! Губи се целият чар на 19-ти век. Начинът на изразяване, по онова време в Англия, го няма никъде в книгата! Лично аз съм разочарована...

от Серафимова / дата: 05 ное 2018

Към Марияна Ангелиева: Моля, посочете ми едно издание на която и да е класика, в което "вие", "вие", "вас", "ваш" са напечатани с главни букви. Доколкото знам е общоприето в книгите да бъде изписвано по този начин, т.е. с малки букви.

от Марияна Ангелиева / дата: 23 сеп 2018

Бих си купила книгата, защото ми е любима, но прочетох няколкото страници, които сте публикували тук, и се отказах. Ще търся друго издание.
Причината - в рамките на 50-60 реда няколко пъти виждам напечатано "вие", "вашите" вместо "Вие", "Вашите", а от текста става ясно, че иде реч за учтивата форма на обръщение, а не за мн. ч.
Дали е от недоглеждане при набора или от недостатъчна грамотност - не знам, но при всички случаи ме отказва от покупка. Такива грешки просто "бодат" очите и убиват удоволствието от четенето.

от Мария Чобанова / дата: 10 яну 2018

И това издание е страхотно. Превода е много добър! :)

от Лилия Тодорова / дата: 09 яну 2018

Най-добрият превод за мен си остава на Жени Божилова. Моето копие е от 89, ако има нова издание, бих си купила.

от Администратор / дата: 19 дек 2017

Преводач е Силвия Желева.

от Деница Иванова / дата: 19 дек 2017

На кого е преводът?

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Има книги, които са се превърнали в световна класика и трябва да присъстват в библиотеката на всеки дом. За тях не са нужни дори думи за реклама, самият факт, че милиони читатели са се влюбили в тях е достатъчен. „Гордост и предразсъдъци“ на Джейн Остин е една от тях. Новото издание на книгата идва при читателите от издателство Хеликон и е в превод на Силвия Желева. Джейн Остин живее и твори в края на 18 и началото на 19 век, когато жените писателки не са често срещано явление. Малко по-късно друга писателка във Франция пише под мъжкия псевдоним Жорж Санд. Женският светоглед и женската литература имат своите изследователи, феминизмът в наши дни е популярна идеология, но авторки като Джейн Остин правят първите стъпки в разкриването на женската чувствителност. Литературният талант не може да бъде разделян по полов признак, но читателят винаги може да се досети от един неподписан текст дали авторът му е жена или мъж. 7 завършени и 2 незавършени творби ни оставя Джейн Остин, която си отива при неизяснени обстоятелства само на 41 години. Най-популярните й заглавия са „Разум и чувства“, „Доводите на разума“, „Гордост и предразсъдъци“. Сред тях първенство по хвалби на критиката държи романът „Гордост и предразсъдъци“, който излиза през 1813 година и е считан за едно от най-големите произведения на целия 19 век. До днес по книгата са направени повече от 10 филма, последните от които през 2005 и 2011. Дребните аристократи семейство Бенет живеят в неголямо имение в Южна Англия. Съседното имение Недърфийлд е наето от богатия лондонски ерген Чарлз Бингли, което дава повод на мисис Бенет да започне да крои планове да омъжи една от своите пет дъщери за Чарлз. По време на едно празненство в съседно градче Чарлз довежда своя приятел Дарси, който също не пада по-долу по богатство. Докато обаче Чарлз ухажва Джейн Бенет, Дарси отказва да танцува с Елизабет Бенет, твърде горделив е да го направи. Мисис Бенет е ядосана. Така започва историята в „Гордост и предразсъдъци“.

Хеликон

Джейн Остин (на английски: Jane Austen) е английска писателка. Родена в Стивънсън, Хемпшър и умира на 18 август 1817 Уинчестър.

Дъщеря е на хемпиширски свещеник и израства в голямо семейство,подобно на семейство Бенет от "Гордост и предразсъдъци". Джейн Остин е личност, потънала в дълбока неизвестност, но от спомени за нея е определяна като затворена в себе си и вечно замислена. За личността на писателката, можем да гадаем по нейните произведения. Само с най-голямата си сестра тя споделя тайните си, пишейки и? откровени писма.

Родена е в семейството на Джордж и Касандра Остин. Джейн има шестима братя и само една сестра - Касандра.Баща и произхожда от стара кентска фамилия, бил е стипендиант на колежа св. Йоан в Оксфорд, а майка и? Касндра Ли е дъщеря на дворяни от стар, но обеднял род. Джейн Остин е била предпоследно дете.Семейството и е било бедно и само е поддържало домакинстото си. Двама от братята и?, Джеймс и Хенри, вървят по стъпките на баща си, който заедно със съпругата си е имал успешна кариера като банкер, и стават банкери. Но другите и? двама братя, Франсис и Чарли, си намират военоморска служба. Касандра оказва голямо влияние върху творчеството на Джейн. Тя бива определяна като затворена, себична и много горда, затова не била всеобща любимка, но с по-голямата си сестра е споделяла всичко. И ако не бяха многобройните им писма нямаше да знаем почти нищо за Джейн Остин. За съжаление , опасявайки се от нескромността на бъдещите биографи на Джейн Остин, повечето от кореспонденцията със сестра си, Касандра изгаря, за да не се състави погрешно мнение за Джейн и това да повлияе пагубно на творчеството и?. Съдбата на Остин не предполагала бележити авантюри и увлекателни приключения, затова тя прекарва целия си живот заобиколена от любящи роднини. Живяла 42 години, тя умира от неизвестна болест и е погребана в Уинчестър. Последните и? месеци били мъчителни, но роднини твърдят, че тя не е била погълната от жалост и скръб. Даже възкликнала Боже, дай ми търпение! Молете се за мен!. Романът и? "Разум и чувства" спечелва огромна популярност и става много известен. Голяма популярност печелят също Гордост и Предразсъдъци и Ема.

Произведения

* "Разум и чувства" (Sense and Sensibility) - 1811
* "Гордост и предразсъдъци" (Pride and Prejudice)- 1813
* "Мансфийлд парк" (Mansfield Park)- 1814
* "Ема" (Emma)- 1816
* "Доводите на разума " (Persuasion)- 1818
* "Абатството Нортангър" (Northanger Abbey)- 1818
* "Лейди Сюзън" (Lady Susan)