Фигури на културата. Фигури на властта

Автор: Макс Вебер

Коментари: 0

Издател Критика-и-хуманизъм
Преводач Кольо Коев
Брой страници 260
Година на издаване 2017
Корици меки
Език български
Тегло 323 грама
Размери 13x20
ISBN 9789545872136
Баркод 9789545872136
Категории Социология и политология, Хуманитарни науки, Книги

Това е първият от три тома ръкописи, представящи Веберовия принос от 1909-1914 г. към замисления от него мащабен проект "Основи на социалната икономика". Следващите два тома ще бъдат посветени на социология на правото и на т.нар. социална икономика. Достигали до нас през годините като принадлежащи към композирания и озаглавен от Веберовите издатели корпус на "Стопанство и общество", днес тези ръкописи се публикуват като автономни книги в рамките на Пълни събрани съчинения. В съгласие с тази политика издаваме настоящия том, в който се обсъждат отношенията между видовете общности, стопанството и правото през формиращата сила на политическите общности и през посредническата работа на „културния елит".

Този том е ценен източник за социолози и социални философи, икономисти, юристи, политолози и историци, важно помагало в курсовете по социология на социалните общности и по други социални и хуманитарни дисциплини.

„Етническата" чест е специфичната чест на масите, доколкото е достъпна за всеки, който принадлежи към надарената със субективна вяра общност на произхода. А зад всички „етнически" антагонизми някак съвсем естествено стои идеята за „избран народ", която е просто еквивалент на „съсловната" диференциация, преведена в плоскостта на хоризонталното паралелно съществуване, и която дължи популярността си на обстоятелството, че ... за нея може да претендира субективно в еднаква степен всеки член на взаимно презиращите се групи. Така етническата антипатия се закачва за всякакви мислими различия в представите за „благопристойност" и ги превръща в „етнически конвенции".
Макс Вебер

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg