Аламут

Автор: Владимир Бартол

Коментари: 0

Издател Парадокс
Преводач Александра Ливен; Георги Стойчев
Брой страници 484
Година на издаване 2017
Корици меки
Език български
Тегло 414 грама
Размери 14x21
ISBN 9789545532160
Баркод 9789545532160
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

„Аламут“ на Владимир Бартол е най-популярната словенска литературна творба в световен мащаб, издавана над 70 пъти на над 30 езика. Романът излиза на бял свят през 1938 г. и се счита за алегория на италианския фашизъм и репресиите на режима над словенското малцинство в Италия – тема, залегнала и в други произведения на автора. Първото издание на „Аламут“ иронично е посветено на Бенито Мусолини, а по-късно Уилям Бъроуз го използва като вдъхновение, пишейки „Голият обяд“.

Действието в романа се развива през ХІ век на територията на някогашна Персия и възкресява историята на Хасан ибн Сабах, (роден ок. 1034, според други източници ок. 1052-1054) шиитски духовен водач, бизнесмен, учен, ересиарх, мистик, убиец, аскет, политически революционер и основоположник и първи Велик майстор на ордена на федаините-асасини, съученик на Омар Хаям и Низам ал Мулк, по-късния Велик везир на Селджукската империя и първа (видна) жертва на асасините.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Написан преди осемдесет години романът на Владимир Бартол засяга теми, които са актуални и днес, показвайки колко малко се е променил светът през последните десетилетия.

Повествованието тече гладко като приказка и увлича още от първата страница, като авторът разказва историята през очите на различни герои, разкривайки ни техните гледни точки – наивни, интелигентни, изплашени – всеки реагира различно на ситуацията в укреплението.

В непревземаемата крепост Аламут един мъж, жадуващ за власт, успява да създаде сектата на Исмаилитите и да се обяви за Пророк. Хасан ибн Сабах се възползва умело от желанието на хората да повярват, че наистина се случват чудеса и с хитрост ги убеждава, че има ключ за Райските порти и може да ги отвори за своите последователи. Успява дори да го докаже на някои от тях.

„Аз потропах на портата на човешката глупост и безумие и тя се отвори широко пред мен”, споделя той на доверените си даи. Предаден от хората, на които е разчитал за постигане на общата им цел Старецът от планината е открил начин да се издигне над обикновените хора, като направлява вярата им и дирижира съдбите им, за да успее в начинанието си. Осъзнал, че няма висша сила, която да го накаже за делата му, той губи всякакви морални задръжки и вече нищо не би могло да го отклони от избрания път. Достигнал до прозрението „нищо не е истинно, всичко е позволено” Хасан се превръща в един от най-големите манипулатори в историята, който не се свени да използва всякакви средства, за да постигне своето. Но той по никакъв начин не може да бъде определен като изцяло отрицателен герой, изключително образован и интелигентен, ибн Сабах обосновава логично всяко свое действие и не е трудно да убеди в правотата на каузата си дори онзи, който се заклева да го убие, разкривайки задкулисните му игри.

Книгата на Бартол провокира към размисли относно сляпата вяра и начина, по който тя бива използва за манипулиране на масите и издигане на определени хора над останалите.

Зорница Гроздева, Хеликон - Велико Търново