Един кон влязъл в бар

Автор: Давид Гросман
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Колибри
Преводач Емилия Юлзари
Брой страници 208
Година на издаване 2017
Корици меки
Език български
Тегло 208 грама
Размери 13x20
ISBN 9786190200963
Баркод 9786190200963
Категории Съвременна световна проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

На пръв поглед романът изглежда непривичен за Гросман, защото действието се фокусира върху специфичната взаимовръзка между актьор и зрител, ала постепенно на преден план излизат както взаимоотношенията на артиста със заобикалящия го свят, така и негови дълбоко потискани душевни конфликти. Стендъп-комикът Дов Гринщейн представя поредното си шоу в малък провинциален клуб, но вместо очакваните смешки, анекдоти и пикантни вицове, които също не липсват, посетителите получават и драматичния монолог на Довале – трънлив разказ за тъжното му детство, за житейските му разочарования и неблагополучия, в който – с иронични намеци и черен хумор – се вплитат елементи от нелеката израелска действителност.

Заглавието на романа е заимствано от известен виц, който така и остава недовършен, а финалът на повествованието "захапва" за опашката началото, с което намеква, че няма значение дали действието се развива в Кейсария, в Натания или където и да е другаде, защото всяко място може да бъде своеобразна сцена в големия театър на живота.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Един от най-популярните и награждавани съвременни израелски писатели се казва Давид Гросман и е роден в Йерусалим през 1954 година. Той става популярен с романа си „Ще бягаш ли с мен?“ преди седемнайсет години, а днес се запознаваме и с другия му известен роман „Един кон влязъл в бар“ от 2014. Форматът на творбата предполага интерпретирането й и на сцена, затова един от камерните театри на Тел Авив я превръща в успешна театрална постановка. Разказвачът всъщност е актьор от one man show, комик от стендъп-комедия, който обикаля провинциалните сцени и развеселява публиката със своите вицове. Нещо като Краси Радков в еврейски вариант. Заглавието „Един кон влязъл в бар“ всъщност е началото на виц, който така и остава недоразказан докрай. Само по себе си то съдържа цялата шега. Загатва, че нещо смешно и абсурдно ще се случи. И тогава идва пречупването. Клоуните всъщност са тъжни хора. А ако смехът не съдържа малко горчиви сълзи, не е истински. Дов Гринщейн започва поредното си представление в малък и забутан някъде в провинцията клуб. Всичко тръгва както обикновено с нормалните смешки, каламбури, анекдоти, но нещата не продължават по обичайния начин. Комикът изведнъж осъзнава, че е започнал да разказва своята лична драматична история, своите страхове и разочарования. Жанрът не се превръща в трагикомедия, остава при хумора, но хуморът става все по-черен и все по-ироничен. Структурата на романа е затворена, кръгова, завършва там, където е започнал, с внушението, че няма никакво значение дали действието се развива в центъра на Ню Йорк или в някое затънтено далечно селце. Защото за хората има универсални истини и всички ние сме поставени пред едни и същи вечни въпроси. Стендъп комедията е популярен жанр във Великобритания и САЩ, у нас все още е в своето начално развитие, българските комици в момента израстват. Някой ден и те ще успеят да ни трогнат по този начин, трябва само да разберат връзката между смешното и тъжното. „Един кон влязъл в бар“ е една много човешка история, която ще остави „драскотина в паметта ви“.

Хеликон

Давид Гросман, роден в Йерусалим през 1954 г., е един от най-известните съвременни израелски писатели, автор на почти 40 творби, както публицистични, така и романи за деца и възрастни, три от които екранизирани. Особена популярност още с появата си придобива романът му „Ще бягаш ли с мен?“ (2000), по който е заснет и филм (с него авторът ще бъде представен на фестивала Cinelibri 2017).

Гросман е носител на най-значимите израелски литературни отличия: през 1998 г. бе удостоен със званието Кавалер на ордена за изкуство и литература на френското министерство на културата, а тази година му бе присъдена и една от най-престижните международни награди – Мен Букър за романа „Един кон влязъл в бар“. Издадена през 2014 г., творбата веднага се превърна в бестселър, претърпя три издания и бе преведена на 23 езика, а наскоро известният телавивски Камерен театър представи по нея успешна театрална постановка.