Богомилите. Правни и социални възгледи на богомилите

Автор: Никола Благоев

Коментари: 2

Издател Издателство-Мария-Арабаджиева
Брой страници 212
Година на издаване 2015
Корици твърди
Език български
Тегло 1034 грама
Размери 20x25
ISBN
Баркод
Категории Средновековна история, История на България, История, Книги

Тази книга изнася една брилянтна епоха от българската история ? епохата на богомилството, развила се през време, когато цяла Западна Европа тъне в мрак и невежество.


Безпорно тя допринася за правилното разбиране на южнославянското богомилско движение, в което е имало смисъл и идея.
Обхванало всички южни славяни и траяло няколко века като културно, политическо и социално движение.

Никола Благоев
1868 - 1944

Никола Благоев Попов е български историк, юрист и политик, член на Македонския научен институт. Роден е в 1868 г. в Ракита, голямо българско село в Кайлярско, тогава в Османската империя, в семейството на свещеник. Завършва класическата гръцка гимназия в Битоля, а след това учи право в Белградския университет.
След завършването на висшето си образование се установява в България и започва да се занимава с адвокатска практика. Избран е за народен представител в Четиринадесетото обикновено народно събрание. След това Благоев започва да преподава в Юридическия факултет на Софийския университет и се занимава с научна и преводаческа дейност - прави ценен превод от средногръцки на Византийската еклога, изследва средновековното българско право, богомилството, пише статии за характера на Самуиловата държава на основата на византийските извори.
На 23 април 1913 година, в навечерието на Междусъюзническата война, заедно с още 13 души от тези околии, подписва „Мемоар от костурско-леринско-кайлярската емиграция в София“, в който се твърди, че Македония е българска област и се настоява за пръсъединяване на Костурско, Леринско и Кайлярско към България.
От 1916 г. Никола Благоев е доцент в Софийския университет, а от 1926 до 1934 г. - извънреден професор. Умира през 1944 г. Автор е на множество трудове, сред които най-ценни са: •„История на старото българско държавно право”, София, 1906 и „Правни и социални възгледи на богомилите. Из съчинението Богомили, първо издание - София, 1912, второ издание - София 1919.

от Благоя Пискачев / дата: 01 мар 2016

Интересно четиво необременено със съвременна гледна точка. "Гошито от Почивка" да си взема редовно хаповете и да не драска глупотевини. Богат исторически материал, но поднесен почти без анализ - само факти и посочени източници. Тази част от писанието ще е интересна за историци със задълбочено познаване на епохата.

от Гошо от Почивка / дата: 25 юни 2015

Абсолютно фентъзи.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg