Българските ханове и царе - от Хан Кубрат до Цар Борис III. Исторически справочник

Автор: Йордан Андреев, Андрей Пантев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Абагар
Брой страници 350
Година на издаване 2024
Корици твърди
Език български
Тегло 737 грама
Размери 17x24
ISBN 9786191683574
Баркод 9786191683574
Категории Енциклопедии и справочници, Книги

Определена като "историко-хронологичен" справочник, книгата "Българските ханове и царе - от хан Кубрат до цар Борис III" представлява научно-популярна просопографска енциклопедия на Българското средновековие и увлекателен разказ за историята на България, посредством биографиите на нейните владетели - от хан Кубрат до цар Борис III.
Книгата е полезно пособие не само за специалисти, но и за студенти, учители, ученици, музейни работници, любители на историята. За този широк читателски кръг са поднесени не само известни исторически факти, но и подробности, за които обикновено се знае малко, свързани с водещата фигура на българския владетел - от Средновековието до новото време.

Ключови думи: ТОП 50 Нехудожествена литература 2016, Хеликон топ 200 2016, Топ 100 за 2016 година, Български летописи, Топ 200 2017, ТОП 101 Нехудожествена литература 2011-2020, ТОП 201 1.01.-30.06.2023, ТОП 101 нехудожествена 1.01.-30.06.2023, 115 години независима България, ТОП 201 2023, ТОП 101 Нехудожествена литература 2023

от Г. Илиев / дата: 04 апр 2023

КАКВА ТИТЛА Е НОСИЛ БЪЛГАРСКИЯТ ВЛАДЕТЕЛ ОТ ПЪРВОТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО
През последните петнайсетина години болшинството българските историци започнаха да се престрашават и да употребяват в своите трудове и статии в пресата правилното „КАН", вместо „ХАН". За съжаление могат да се посочат и обратните примери, но не това е важното.
Казано най-стегнато и кратко – БЪЛГАРСКИЯТ ВЛАДЕТЕЛ НИКОГА НЕ Е НОСИЛ ТИТЛАТА „ХАН"!
Тази титла е наложена в българската историческа наука веднага след освобождението на България през 1878 г. от историци като В. Златарски, Амбери, Фехер, Шафарик, Иречек и др. поради липса на достатъчно научни данни. Същата е характерна на монголите и тюрките, а отдавна е категорично доказано, че нашите прадеди не са имали нищо общо с тези народи.
В подкрепа на твърдението е и категоричното доказателство, че няма нито един писмен документ от този период – гръцки, латински или арабски извор, който да сочи, че българският владетел е носил титлата „ХАН".
В началото на VIII век в Европа има едновременно четири български държави – Дунавска България на кан Аспарух, Волжка България, Стара Велика България на Северния бряг на Черно море и държавата на кан Кубер в Керамисийското поле, днешна Македония, но няма нито един писмен документ от тази епоха, в който която и да е от тези държави да е била наричана „ханство".
От всички открити каменни надписи е видно, че пълната титла на българския владетел от този период е била KANAΣYBIΓI - КАНА ЮВИГИ или КАНА СЮБИГИ, - въпрос на прочит и трактовка, означаваща ВЕЛИК КАН, но не и ХАН!
В „Именника на българските владетели" никъде не се споменава титлата „ХАН", а „КНЯЗ", като е очевидно, че титлата KNZZЪ произлиза от KANAΣ във владетелската титла KANAΣYBIΓI. Морфологично думите KNZZЪ и KANAΣ са напълно идентични.
Следователно, правилното изписване и изговаряне на титлата на българските владетели до приемането на християнството е КАН, а не ХАН. А и самият Борис след покръстването си явно съвсем не случайно приема титлата КНЯЗ, което не е нищо друго освен КАН, както вече бе посочено по-горе и смяната от българския на славянския изговор на титлата на върховния владетел е направено очевидно по политически причини.
В ЗАКЛЮЧЕНИЕ ВИ МОЛЯ, ВИЕ ВСИЧКИ, КОИТО ОБИЧАТЕ БЪЛГАРИЯ И НЕЙНАТА ВЕЛИКА ИСТОРИЯ, ИЗХВЪРЛЕТЕ ОТ СВОЯ РЕЧНИК ТИТЛАТА ХАН ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ВЛАДЕТЕЛИ И УПОТРЕБЯВАЙТЕ ПРАВИЛНОТО КАН! АСПАРУХ И ТЕРВЕЛ, КУБРАТ И КУБЕР, КРУМ, ОМУРТАГ И МАЛАМИР И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ – ТЕ ЗАСЛУЖАВАТ НАШЕТО УВАЖЕНИЕ, НАШИЯ ДЪЛБОК ПОКЛОН И ПРАВИЛНОТО ПРОИЗНАСЯНЕ НА ТИТЛАТА, КОЯТО ГОРДО СА НОСИЛИ И С НЕЯ СА ПРОСЛАВЯЛИ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯТ РОД!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]