Балканите - минно поле. Размирният заден двор на Европа

Автор: Олаф Илау; Валтер Майр

Коментари: 0

Издател Парадокс
Преводач Тотка Монова
Брой страници 264
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 438 грама
Размери 16x23
ISBN 9789545531613
Баркод 9789545531613
Категории История на Балканите, Обща световна история. Справочници, История, Книги

След 1990 г. на Балканите бушува кървав конфликт, какъвто светът не е виждал от края на Втората световна война. Олаф Илау и Валтер Майр съставят точен и умело написан доклад за "размирния заден двор на Европа", който показва специфичните характеристики на живота в региона и дава ясна картина на това, което се случва, когато тлеещите стари вражди отново пламнат.
След разпадането на Югославия, войните за нейното наследство отнемат живота на стотици хиляди хора. Стратегическите интереси на Западния свят и ескалиращото съперничество между Русия и Съединените щати повишават градуса на напрежението, а организираната престъпност в Западните Балкани и търговията с наркотици, хора и оръжие се превръщат в сериозно предизвикателство за сигурността на Европейския съюз. Новите териториални искания, конфликтите между етнически малцинства и разпространението на радикалния ислям в региона могат бързо да доведат до нови насилствени сблъсъци.
"Балканите - минно поле ни кара да преосмислим Историята и да потърсим начин да преодолеем различията си в името на стабилността, от която толкова отчаяно се нуждаем.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

    Олаф Илау и Валтер Майр са немски журналисти, които в дългогодишната си практика са научили много за Източна Европа и Балканите. „Балканите - минно поле. Размирният заден двор на Европа“ (изд. Парадокс) е историческа книга, в която съвременната история е представена от тяхната дистанцирана и обективна гледна точка. Илау и Майр работят вече десетилетия в списание „Шпигел“, където в репортажи, интервюта и разследвания пресъздават образа на източноевропейските държави и Балканите. И двамата пишат за военните конфликти в бивша Югославия и често посещават размирния регион. Ако подходим националистично, това определение „заден двор“ не звучи никак ласкаво и дори ни навява не твърде приятни асоциации, но ние ви предлагаме подходът да бъде реалистичен и да видим какво мислят за нас двамата специалисти по международна политика, все пак живеем в 21 век и не върви да им припомняме къде се е зародила европейската цивилизация. Затова може би е по-добре да се съсредоточим върху другата тяхна метафора в заглавието „Балканите - минно поле“, която много ни напомня на нашенското „Буре Барут“ от македонеца Деян Дуковски, пиеса, която се играе на много сцени по света. Илау и Майр може и да са я гледали и така да са се вдъхновили за своето заглавие, за разлика от театралната постановка, обаче, те подхождат политически и изследователски в своя подробен доклад за нашите географски ширини. И в двете метафори става дума за евентуална заплаха поради натрупани исторически несправедливости и конфликти, които само външно изглеждат загаснали и утихнали, но в действителност тлеят и могат да се взривят във всеки миг. Дали тази гледна точка е най-правдивата ние не се наемаме да кажем, само ще припомним, че Югославия се разпадна с много пролята кръв, че оръжие имаше и по улиците на съседна Македония, така е колкото и да разбираме своята вродена българска толерантност и миролюбивост, ще ни се наложи да признаем, че заплаха за Балканите съществува. България и Румъния са част от Европейския съюз, донякъде гарантирани от него, че крайностите поне тук са невъзможни. Подходът на Олаф Илау и Валтер Майр е именно на европейци, които оценяват заплахите и рисковете за своя подреден свят. И „Балканите - минно поле“ е книга, от която можем само да си извадим поука, защото днес стабилността ни е нужна повече отвсякога.

от Хеликон