Раздяла няма. Македония срещу македонизма

Автор: Темелко Нешков

Коментари: 1

Издател Издателство-"Свети-Климент-Охридски"
Брой страници 392
Година на издаване 2014
Корици твърди
Език български
Тегло 825 грама
Размери 17x24
ISBN 9789549384284
Баркод 9789549384284
Категории Мемоари. Документалистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Автобиографичната изповед на Темелко Нешков "Раздяла няма. Македония срещу македонизма" е разтърсващо емоционално-психологическо четиво, където личната драма на автора е вплетена органично в трагедията на българите в Македония след Втората световна война. Тогава според решенията на Югославската комунистическа партия се извършва насилствена подмяна на народността на населението, с една единствена цел да бъде заличено българското име в тези предели. Авторът, сам потърпевш от бушуващата политическа вакханалия трябва да извърви мъчителния път от романтичните си юношески видения за смисъла на партизанската борба, до покрусата от садистичната саморазправа с всеки, който носи българско самосъзнание и не е съгласен с връщането на Македония отново в Югославия.

Трагедията на Скопското кале през януари 1945 г. когато представителят на Тито за Македония Светозар Вукманович – Темпо лично разстрелва 73 офицери и множество войници, отказващи да се бият на Сремския фронт вместо на Солунския е преломният момент, когато Темелко Нешков се прощава с илюзиите си и прегръща идеята за въоръжена съпротива срещу Титовия режим в Македония.

Простият замисъл на автора да остави словесно свидетелство за изпълнения с много тегоби негов личен живот постепенно, под напора на нахлуващите в паметта му бурни събития, се превръща в разгърнато повествование-изповед с кинематографични мащаби. Картините се сменят с бързината на филмови кадри и подсилват още повече и без това наситените с много драматизъм събития, сполетели както автора, така и неговите сънародници.

Това е документален разказ на човек с будни сетива, надарен със завидна памет и с дарбата да преценява хората единствено според мярката на морала и човешкото и националното им достойнството.

Изброените стотици имена на обикновени труженици, проявяващи неподозирана твърдост при отстояване на българската си национална принадлежност са свидетелство за масовостта на съпротивата срещу една целенасочено изфабрикувана неправда, осъществявана без каквато и да е сантименталност и с безграничен садизъм.

Книгата на Темелко Нешков "Раздяла няма. Македония срещу македонизма" е едно обогатяващо и разтърсващо с документалната си достоверност четиво.

Тя заслужава да бъде прочете от всеки българин както тук, в България, така и зад Гюешево.

Ключови думи: Промо -20%, Време за любима книга

от питанка / дата: 22 дек 2014

Темелко Нешков и семейството му се завръщат в България през 1988 г. , когато тук вилнее комунистическата диктатура на Живков. Много странно как така ги допускат да се установят във Варна. И още - защо си мисля, че този човек е награден с отличие от Секретариата на ЦК на БКП - виждал съм документите за това в ЦДА и обяснението за решението не е никак за хвалба.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg