Личното тефтерче на Христо Ботйов. Факсимилно издание

Автор: Христо Ботев

Коментари: 0

Издател АИ-Проф.Марин-Дринов
Брой страници 112
Година на издаване 2003
Корици твърди
Език български
Тегло 330 грама
Размери 0x0
ISBN 9544309365
Баркод 9544309365
Категории Мемоари. Документалистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

“Съдържанието на джобното тефтерче на Хр. Ботйов може да се групира в няколко основни теми.
В първите си страници тефтерчето съдържа предимно имена и адреси, свързани главно с пътуването му до Кишинев, Одеса, Николаев и други селища в тогавашната Руска империя, което е осъществено в края на август и през първата половина на септември 1875 г. и което е предприето по поръчение на новоизбрания Български революционен комитет в Букурещ.
Втората група бележки се отнасят предимно до разпространението на Ботйовите издания. Става дума за стихосбирката “Песни и стихотворения от Ботйова и Стамболова”, за преведените от Хр. Ботйов книги /драмата “Кремуций Корд” от украинския писател и историк Н. Костомаров, книгата “За славянското произхождение на дунавските българи” от руския историк Д. Ив. Иловайски/ и за издадения от него календар за 1876 г. с образа на В. Левски и стихотворението, посветено на него.
Най-голяма част от обема на тефтерчето заемат бележките, свързани с имена на кандидати и действителни участници в четата на Христо Ботйов от пролетта на 1876 г.
Джобното тефтерче, една от малкото автентични документални реликви от великия поет и революционер, оцелели до наши дни, е непосредствено свързано и отразява някои от най-важните и драматични моменти и епизоди от живота и дейността на Хр. Ботйов. То е съхранило неоценими по стойността си свидетелства за неговото поетично творчество, за участието му в националноосвободителната борба и за родолюбивия му подвиг.”
Проф. Николай Жечев


Разчитането и представянето на тефтерчето беше направено de visu по оригинала с оглед да бъде възможно най-близо до автентичния текст. При наличието на факсимилно издание бяха само осъвременени някои букви, които днес не се употребяват, и бяха отстранени краесловните ерове.
Запазени са пунктуацията, езиковите особености, употребата на пълния и кратък член; спазени са редовете според оригинала, запазени са изписванията с латиница.
От съставителите

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Христо Ботев е роден на 25 декември 1847 г. (нов стил - 6 януари 1848 г.) в гр. Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Първоначално (1854-1858) учи в Карлово, където е учител Ботьо Петков, по-късно се завръща в Калофер, продължава учението си под ръководството на своя баща и през 1863 г. завършва калоферското училище. Октомври същата година заминава за Русия и се записва частен ученик във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 г. Известно време е учител в бесарабското село Задунаевка.

През 1867 г. се завръща в Калофер, започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци, след което окончателно напуска Калофер. По това време във вестник \"Гайда\", редактиран от П. Р. Славейков, е публикувано първото стихотворение на Хр. Ботев - \"Майце си\".

От октомври 1867 г. живее в Румъния. Работи в Браила като словослагател при Дим. Паничков, където се печата в. \"Дунавска зора\". През следващите години се мести от град на град, известно време живее заедно с Левски. През 1872 г. е арестуван за конспиративна революционна дейност и изпратен във Фокшанския затвор, но освободен вследствие застъпничеството на Левски и Каравелов. Започва работа като печатар при Каравелов, а по късно като сътрудник и съредактор на революционния орган. Започва активната му дейност като журналист и под негова редакция започва да излиза новия орган на революционната партия - в. \"Знаме\". През 1875 г. съвместно със Стефан Стамболов издава стихосбирката \"Песни и стихотворения\".

Май 1876 г. - вследствие новината за Априлското въстание, Ботев започва дейност за организиране на чета, става нейн войвода. От Гюргево се качва с част от четата на кораба \"Радецки\" и на 17 май заставят капитана да спре на българския бряг.

На 20 май 1876 г. е последният тежък бой - привечер след сражението куршум пронизва Ботев.