Райхът и царството: Германското присъствие в България 1933 - 1940 г.

Автор: Владимир Златарски

Коментари: 2

Издател Авангард-Прима
Брой страници 416
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 716 грама
Размери 16x23
ISBN 9786191602551
Баркод 9786191602551
Категории Съвременна българска история, История на България, История, Книги

На базата на богат материал от германски и български архиви автентично тук е разказана многоликата история на българо-германските отношения в годините след идването на Хитлер на власт в Германия. Това е време на интензивни контакти, на дипломатически, стопански, военни и културни връзки между България и Третия Райх.
"Райхът и царството" е написана увлекателно, на лесно достъпен език, пълна е с малкоизвестни, а и любопитни факти, с анализи и оценки за хора и събития от онези години. Книгата е илюстрирана с 40 снимки, повечето непубликувани досега. Те са допълнение към пресъздадената богата галерия от образи - политици и офицери, банкери и финансисти, дипломати и шпиони, културни дейци и оперни звезди. Пред читателя оживява епоха на романтични представи и напрегната действителност.
В нея разплитането на българския Гордиев възел, заплетен от нишката на копнежа към отхвърляне на Ньойския договор, от нишката на желанието за бързо и съвременно превъоръжаване на армията, от нишката на безизходността от все по-едностранно икономическо обвързване с Германия, от нишката на опита за запазване на връзките с либералните държави и най-сетне от нишката на стремежа за съхраняване на независимостта на решенията се оказва сложна задача за цар Борис и правителствата. Обиктивно наложилото се от обстоятелствата разширяване на всестранното германско присъствие в България постепенно се трансформира във влияние. И всичко това се случва в среда, в която, макар и с леко потрепване, но като цяло неумолимо национално-политическите и военно-икономическите стрелки сочат към Германския райх. Когато към тях се прибавят и разнообразните социокултурни процеси на свързване с Германия, постепенно се забърква всеобхавтната амалгама на един държавнически безалтернативен съюз.

от Рангел Вълков / дата: 10 апр 2018

Забележителна книга. За първи път път тази тема е научно обхваната, огромно количество германски документи. На пух и прах става тезата, как нашите управници просто следвали Германия. Те са следвали българските интереси!

от димитров / дата: 17 дек 2014

30 те години на 20 век, ЗЛАТНИЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ- 9то място в Европа, наистина ДЕМОКРАТИЧНА и РАЗВИТА СТРАНА, ЕДНА ПРОСПЕРИРАЩА И СВОБОДНА НАЦИЯ !!!!!!!!!. Останалото вие довършете.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg