Поезия и проза

Автор: Самюъл Тейлър Колридж

Коментари: 2

Издател Захарий-Стоянов
Преводач Александър Шурбанов
Брой страници 440
Година на издаване 2013
Корици твърди
Език български
Тегло 987 грама
Размери 17x24
ISBN 9789540908281
Баркод 9789540908281
Категории Европейска класика, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Самюъл Тейлър Колридж /1772-1834/ е навярно поетът, който в най-голяма степен осъществява естетическата революция на Романтизма в английската литература, а и не само в нея. Той се освобождава най-категорично от просвещшенския рационализъм, като залага на субективното емоционално състояние на твореца и на неограниченото му въображение. Този поврат, който прокарва нов път за развитието на модерната поезия, на практика се извършва в продължение на не повече от няковко месеца през 1797 и 1978 г.
В тази книга се представят в превод на български език двата най-неоспорими поетически шедьовъра на Колридж "Песен за Стария моряк" и "Кублай хан". Що се отнася до "Беседи на маса", те също са преведени от преработеното второ издание на сборника /1836/.
"Този изумителен човек, нека напомним отново, освен че беше прекрасен поет, дълбок политически мислител, философически изследовател на литературата във всички нейни покои и кътове, беше също така околосветски мореплавател в най-необходените предели на схоластиката и метафизиката." /Томас де Куинси/

от Книжен плъх / дата: 26 авг 2015

Нека незнаещите не се залъгват от предното мнение. Колридж е важен автор, защото всеки, който въведе нещо ново в изкуството, е значим и посвоему гениален. А Колридж, заедно с Уърдсуърд, поставя началото на английския романтизъм. Един слаб творец не би направил такава революция.
А най-добрият творец на романтизма в никакъв случай не е Уърдсуърд. Един-единствен е този, който създава романтизма с неговия характерен герой, с мрачния колорит, с гордата самота, с порива за свобода - лорд Байрон.

от Книжен бог / дата: 06 апр 2014

Колридж е слаб поет и още по-слаб писател. Ценят го само заради връзките му с политическия елит на времето. Най-големият поет на Романтизъма е Уйлям Уърдзурът.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]