История на града Лом и Ломска околия Т.III от Избрани произведения в 5 тома

Автор: Димитър Маринов

Коментари: 2

Издател Изток-Запад
Брой страници 646
Година на издаване 2013
Корици твърди
Език български
Тегло 925 грама
Размери 14x22
ISBN 9786191522620
Баркод 9786191522620
Категории Книги за България, Книги

Уникален неиздаван досега труд на големия народовед Димитър Маринов. Като пряк свидетел и участник в повечето събития Маринов ни завещава наблюденията си от развиващия се тогава крайдунавски възрожденски град, които дават представителна картина не само за живота и борбите на ломчани под турско, но и на всички българи. В този труд авторът пресъздаа сравнително цялостна картина на социално-икономическия и политически живот в Северозападна България през втората половина на XIX -то столетие. Проследени са политическите движения в Северозападна България до Освобождението, подготовката, развитието и потушаването на Видинското въстание от 1850 г. Сам очевидец и участник в повечето бурни събития на онази епоха авторът описва учредяването и дейността на революционните комитети в Лом, Белград и Браила.
Тези и други автентични данни превръщат книгата в безценен извор на исторически данни, даващи представа за борбите и стремежите на предците ни. Текстът е изпъстрен с поразително дълбоки наблюдения за българския национален характер и душевност.

от Лом - перлата на Дунава / дата: 20 дек 2013

От името на всички граждани на великия град Лом поздравяваме автора и издателството за ярката инициатива! Каним ви на тържествено посрещане на Новата година на хапка и пийка и представяне на книгата и срещи с автографи. Добре сте ни дошли!

от Директорката / дата: 19 дек 2013

Задължителна за всички жители и гости на великия град Лом! В местното читалище ще я представим скоро, само да се потвърди участието на автора! Очаквайте новини!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg