Християнската литература - между вписването и отграничаването

Автор: Калин Михайлов

Коментари: 1

Издател УИ-"Св.-Климент-Охридски"
Брой страници 208
Година на издаване 2013
Корици меки
Език български
Тегло 220 грама
Размери 14x20
ISBN 9789540734293
Баркод 9789540734293
Категории Теория на литературата, Литературознание, Език и литература, Хуманитарни науки, Книги

Калин Михайлов е литературовед, есеист и поет, преподавател по история на западноевропейската литература в СУ "Св. Климент Охридски".
Християнската художествена литература има трудна задача: да е подобна на останалата художествена литература и все пак - да се раграничава достатъчно категорично от нея. Тя се нуждае от характерните за художественото слово изразни средства, а когато говорим за роман, нуждае се от сюжет, разказвач, персонажи, пространство, в което действието на съответната творба да се разполага, и време, в което да протича. Нуждае се от разказвателни традиции и техники, на които да се опре. И не на последно място - от ярки авторски присъствия, от жанрово и тематично разнообразие, от добър стил. Какви са тогава същностните черти, които "правят" една творба да бъде християнска? И къде минават разграничителните линии между нея и другите творби? На тези и на още въпроси, свързани с тях, са посветени текстовете в книгата "Християнската литература - между вписването и отграничаването".

от Дон "Дракона" Уилсън / дата: 02 юли 2013

Всички нереализирали се или посредствени люде в коя да е сфера стават накрая преподаватели.(неписано житейско правило)

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Калин Михайлов (род. 1966 г. в София) е литературовед, есеист и поет. Преподава история на античната и западноевропейската литература в СУ "Св. Климент Охридски". Автор е на две поетични книги ("Стихотворения", 1991 г,; "Тихи трипове", 1998 г.), както и на множество научни и есеистични текстове, публикувани в литературната и нелитературната периодика, Основните му изследователски интереси са свързани с литературните, богословските и философските измерения на християнството в европейската култура.