А иначе дипломацията е сериозен занаят

Автор: Петър Воденски

Коментари: 5

Брой страници 400
Година на издаване 2013
Корици меки
Език български
Тегло 440 грама
Размери 13x20
ISBN 9789549493719
Баркод 9789549493719
Категории Мемоари. Документалистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

... Първи от чуждите разузнавания ми направи предложение за работа британският ми колега, дипломат в тяхното посолство. С него поддържахме взаимноизгодни контакти, обменяхме мнения по различни въпроси на вътрешнополитическото положение в Турция. Той учтиво и директно, в типичен английски маниер, ми предложи „ако искам, да отида да живея в Лондон", като с целия си вид показваше какво всъщност ме пита, и че знае, че и аз разбирам напълно какво всъщност ме пита. В същия маниер, учтиво и директно, му отказах. Мисля си със задна дата, че ако бях приел тогава това негово предложение, сега бул. „ГеМеДимитров" в София можеше да се казва бул. „ПъГъВоденски" - нали британците разсекретиха документи, според които Г.М.Димитров е бил техен шпионин.
Руснаците също ме харесваха - за тях бях „един от нас", бях учил в Москва, знаех отлично руски език. Ако се бях хванал да работя за съветското разузнаване, сега градинката „Генерал Заимов" в София можеше да се нарича градинката „Полковник Воденски"...
... А аз, вместо да приема едно или няколко от горните предложения и да стана уважаван в страната си човек, взех, че с всичкия си акъл заработих за българското военно разузнаване, та сега да бъда охулван в обществото...

от Димитър Стайков / дата: 25 мар 2015

Има една поговорка: Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!!! Гордея се с теб и ти пожелавам да си здрав и в отлично настроение!!! Гордея се с теб!!!

от Дипломат / дата: 19 фев 2015

Боже господи каква "върховна". Бих казал доста зле написана с цел изява и политическа пропаганда. Поне малко по достоверно да беше написана.

от Колега / дата: 18 юли 2013

Книгата може да служи като настолно четиво, както за начинаещите в този занаят, така и за онези, които взимат решения във външната политика, сиреч политиците. По достъпен и забавен начин са представени сериозни неща, невидимата и нелека страна на работата на дипломата. А на дипломатите, преживели описания в книгата период, се припомнят епизоди и събития от годините на прехода, които не трябва да се забравят... Това е първата подобна книга, написана от човек от професията и с богат опит, в най-новата история на дипломацията. Надявам се тя да даде стимул и на други колеги за подобна творческа и професионална "авантюра". Книгата наистина се чете на един дъх и с удоволствие, за което благодаря на г-н Воденски.

от Колега / дата: 18 май 2013

Съжалявам,че чак сега се появява тази книга. А г-н П. Воденски има още много да ни казва. Оставаме в очакване.

от Мария Стаматова / дата: 14 май 2013

Най-сетне се намери кой да обясни политиката (или липсата на последователна такава) на България спрямо мюсюлманското население в страната. Дано управляващите разберат най-сетне как трябва да се случват нещата.
Това ме впечатли най-много .
Книгата се чете на един дъх и даже, като я прочетеш, искаш да има още и още.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg