С възрожденски дух и модерен поглед (Сборник в чест на чл.-кор.проф. Милена Цанева)

Автор:

Коментари: 0

Издател АИ-Проф.Марин-Дринов
Брой страници 504
Година на издаване 2012
Корици твърди
Език български
Тегло 1006 грама
Размери 17x24
ISBN 9789543225590
Баркод 9789543225590
Категории История на литературата. Критика, Литературознание, Език и литература, Хуманитарни науки, Книги

Чл.-кор. проф. М. Цанева присъства повече от половин век в полето на българската наука и образование и заема съществено място не само като изследовател, а и като личност, биографично свързана с творци, които днес са част от литературния канон. Нейните текстове са етапни за развитието на нашата литературна наука, открояват се с новаторство, забележителна ерудиция и стил, научна прецизност и дълбока аналитичност, с възрожденски дух и модерно осмисляне на литературното ни наследство.
По повод осемдесетгодишнината й Институтът за литература при БАН и Катедрата по българска литература при СУ "Св. Климент Охридски" организираха двудневни академични четения на 24 и 25 юни 2010 г.
Юбилейният сборник в нейна чест има за цел да открои както творческия й портрет, така и да представи нови проучвания, свързани с проблемните полета, по които тя работи: Българското възраждане, Иван Вазов, тенденциите и търсенията в българската литература в края на XIX и началото на ХХ век, динамичните и многолики процеси в духовния ни живот от периода между двете световни войни, съвременната литература, литературната теория, история и критика.
Сборникът свидетелства за уважението, благодарността и обичта към проф. М.Цанева и провокира нови диалози за българския дух, историческата съдба и художественото ни наследство.

Ключови думи: Време за любима книга, Зареди 2021

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]