Веда Словена Кн.1: Български Народни Песни от предисторическо и предхристиянско време открити в Тракия и Македония

Автор:

Коментари: 2

Издател Мария-Арабаджиева
Брой страници 330
Година на издаване 2013
Корици твърди
Език български
Тегло 1464 грама
Размери 20x26
ISBN 9789545844065
Баркод 9789545844065
Категории Фолклор и фолклористика, Хуманитарни науки, Книги

Мнозина имат някаква, повече или по-малко достоверна представа за "Веда Словена". Така, накратко, хората наричат сборника български народни песни, съставен и издаден от Стефан Веркович.
През 1874 г., в Белград, излиза първият том на "Веда Словена", или както е пълното заглавие на сборника "Веда Словена. Български народни песни от предисторическо и предхристиянско време. Книга I". Съставител и издател на този сборник е роденият в Босна хърватин, фолклорист и етнограф, нумизмат и любител-археолог, колекционер и общественик Стефан Илич Веркович, известен още като "Антикаджията".
През 1865 г. Веркович се захваща със събирането на народни песни, от групата на т.нар. мъжки, трапезни и юнашки песни. Събирането на тези песни не е случайно, в тях той търси антични предания и сведения от славянската езическа история.
През 1971 г. Веркович се сдвързва с д-р Шафарик с молба за съдействие за издаването на сборника и му дава ръкописа за оценка. Д-р Янко Шафарик дава благословията си и така, през 1874 г., в Белград излиза "Веда словена" Книга 1.
Излизането на тази книга взривява европейската научна общност. Етнографите и фолклористите се разделят на два лагера, "за" и "против", а почти веднага в спора се включват писатели, общественици и, както винаги политици.
В края на 19 и началото на 20 в. дискусиите около "Веда Словена" излизат извън научната среда и намира широка публичност. В споровете около автентичността и съдържанието на сборника, освен учените, се намесват безспорни авторитети в литературата като Иван Вазов, Пенчо и Петко Славейкови, Любен Каравелов.
Настоящата книга предлага на читателя оригиналното издание. "Веда Словена" е представена с дизайн, съответстващ на древната славянска душевност. Преведен е и оригиналния предговор на Стефан Веркович към първата книга на сборника, в който предговор най-ясно са описани идеите на неговото съставяне.

от Атанас Манджуков / дата: 22 фев 2019

Абсолютно подкрепям коментара на г-н Константинов по-горе. И в тази връзка моля от анотацията към изданието да изчезнат дивотиите като :
"славянската езическа история" ?!?!?
"съответстващ на древната славянска душевност" ?!?!?
Като интелигентни и четящи хора би трябвало да разбирате, че точно този сборник, въпреки подвеждащото заглавие доказва директната ни връзка с траките и безумното твърдение, че сме славяни и съпътстващите дивотии за прабългари и т.н.
Благодаря предварително!

от Данаил Константинов / дата: 22 мар 2014

Уникален труд, който доказва, че никой не може да изтрие народната памет, колкото и упорито да твърди че трудът на Веркович е фалшификат. Ако бяхме малко по-признателни щяхме да издигнем паметник на създателя на сборника - благодарение на него бъдещите поколения ще открият колко дълбоки и древни са корените на прадедите им и че нямат нищо общо със блядовете славяни.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]