Окончателност на сетълмента. Правна уредба

Автор: Иван Мангачев

Коментари: 0

Издател Сиела
Брой страници 284
Година на издаване 2013
Корици меки
Език български
Тегло 318 грама
Размери 14x21
ISBN 9789542812685
Баркод 9789542812685
Категории Право. Същност и видове, Право, Книги

Съчинението е посветено на неизследван институт в правото. Авторът е млад. Иван Мангачев е доктор по право от 2009 г. и главен асистент по търговско право в програма "Право", Нов български университет.
Иван Мангачев има вкус към модерни и непознати материи на правото. Малцина се осмеляват да са първопроходници. Случаят с настоящата книга е подобен, въпреки че сетълментът отдавна е на "въоръжение" във финансовата ни система. Актуалната правна уредба на окончателността на сетълмента обаче е нова, оскъдна и противоречива. Изследването на тази правна уредба от автора е критично и съдържа ценни препоръки за усъвършенстването й. Ако тези препоръки се възприемат от законодателя, това ще доведе до повишаване на стабилността на финансовата система, дори в случай на откриване на производство по несъстоятелност срещу участник в нея. Авторът поднася и детайлно изследвне на правната уредба на института в националните законодателства на държавите членки на ЕС, на Хърватия и Норвегия, илюстрирана с типичните съдебни случаи от международната практика.
В труда са изследвани съвременните елементи на механизма на окончателния сетълмент: споразумението, сметката за сетълмент, нареждането за превод, необходимите обезпечения, клиринга, нетирането. Споразумението за окончателност на сетълмента е гръбнакът на механизма. Чрез търсенето на аналогия със сходни правни фигури като договора за гражданско дружество, контокорентния договор, споразумението за нетиране и др. е дадена специфичната му правна характеристика.
Трудът е ценен опит за нормативното осветляване на окончателността на сетълмента и ще има непосредствена полза за развитието на законодателството и финансовата практика.

Ключови думи: Промо -15%

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg