Z-та световна война

Автор: Макс Брукс

Коментари: 52

Издател Изток-Запад
Преводач Адриан Лазаровски
Брой страници 426
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 628 грама
Размери 21x14
ISBN 9789543219964
Баркод 9789543219964
Категории Трилъри, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Идва момент, в който емоциите трябва да отстъпят пред обективните факти." – Макс Брукс

Всичко започва със слухове за поредната пандемия, идваща от Китай. После случаите на заразени главоломно нарастват и онова, което е изглеждало като раздвижване на криминалния контингент или наченки на революция, не след дълго се оказва далеч по-страховито. Изправено пред едно ужасяващо бъдеще, човечеството се сблъсква със събития, които подлагат на изпитание както здравия ни разум, така и инстинктите ни за оцеляване.
Базирана върху подробни интервюта с оцелели в битките срещу живите мъртъвци, „Z-та световна война“ възкресява най-добрите традиции на американската журналистика, утвърждавайки се не само като развлекателна проза, но и като зловеща алегория.
„Z-та световна война“ се превърна още с излизането си в абсолютен феномен, а неизбежната екранизация с Брад Пит допълнително засили поп културния статус на този ярък и зашеметяващ бестселър.

от ХБ / дата: 29 апр 2014

Мислех си, че книгата е тъпа, ама филма е още по-тъп.
Този Макс Брукс е безнадежден хамерикански графоман, некадърно връзкарче (баща му е Мел Брукс) с болни амбиции...

от Frey / дата: 29 апр 2014

Четеше ми се нещо долнопробно за зомбита, обаче това ми дойде твърде долнокачествено. Много плоско, по американски плоско.

от Watcher / дата: 17 фев 2014

Книгата е истинско удоволствие.

от брг / дата: 07 окт 2013

Z-та световна война ни илюстрира един изключителен момент - когато светът е изправен пред невиждана досега смъртоносна заплаха, кое е нещото което първо ще започне да убива хората? Заплахата или паниката?

Оригиналността присъства във всяка глава на тази книга. Начинът, по който е написана - като серия от интервюта с оцелелите от войната - е много успешен инструмент на автора, с който успява да изрисува в детайлни щрихи визията за свят с уплашени хора и пагубен вирус, който ги превръща в кръвожадни зомбита.

По подробно ревю тук: http://Линкът е изтрит от администратор.

от Стиви / дата: 05 окт 2013

Тоя човек, за разлика от тия дето го псуват и ненавиждат книгата му, е постигнал нещо в живота.

от Костадинов / дата: 29 авг 2013

Много слаба книга лично за мен, като фен на зомби филмите очаквах много повече. Тук липсваха традиционните герой и начинът по който са написани историите под формата на интервю не ми допадна.Историите на очевидците са твърде кратки и липсваше дълбочина на характерите, на мен лично не ми пукаше какво ще се случи с повечето от тях, само няколко героя успяха да спечелят мойте симпатии и тъкмо тогава историята свършваше.Имаше безинтересни истории представящи само сухи факти като тази за шефът на ДеСтРес. Имаше и нелогични факти като съживяването на мъртъвците след размразяване, всички знаем че при замразяване клетките се разрушават вседвствие на кристализацията на течностите в тях, мозъкът на зомбитата би станал на пихтия авторът не е могъл да даде смислено на това както и защо кучетата ухапали зомбита не се превръщаха в такива, как телата на зомбитата не се разлагаха под действието на солената морска вода на дъното на океаните и моретата и не би ли избил всичко живо в тях този вирус.
Тоталната война беше ли нужна? Човекът имаше на своя стряна едно преимущество за което никой не се сети а и авторът не написа нито дума, то би било по силно от бомбите, лазерите и снайперите и това е времето, то би ги спряло най сигурно от всичко.
Лично аз и давам 5 от 10.
А на тези които си падат по книги за епидемии бих препоръчал да прочетат "Сблъсък" на Стивън Кинг или "Щамът Андромеда" или "Денят на Трифидите"

от Впечатлен / дата: 10 ное 2012

Страшно ми хареса книгата, а и трейлърът на филма е жесток.

от Битер Лимон / дата: 31 авг 2012

Тюрлюгювеч

от Севда / дата: 29 авг 2012

Страхотна книга, наистина. Ама каква е тая малоумна и инфантилна корица.

от Шени / дата: 10 авг 2012

Страхотна книга! Накара ме да преоткрия Бог и отново да тръгна на черква. Словото Му блика от всеки ред в този написан с Божия промисъл документален роман. Цялата книга е метафора за изгубените души, отклонили се от пътя на Вярата - представени са като прокълнати изчадия, стремящи се само към жестокост (бездуховността на света) и мозъци (чистото знание, което е опасно без бащинската подкрепа на Всевишния)... Радвайте се, благодатни, Господ е с вас!

от Николай / дата: 06 авг 2012

Ако не се лъжа, въпросните награди ги раздаваха хора от издателство "Изток Запад", така че никакъв критерий не е това. Даже е анти-критерий. Единственото по-тъпо нещо от филмите за зомбита са книгите за зомбита.

от Книжен тигър / дата: 06 авг 2012

Книгата обра всички читателски награди на Книга за теб, наистина си заслужава.

от Барон Харконен / дата: 03 авг 2012

Книгата е зверски добра, независимо какво мислят троловете. :)

от Ралица Минчева / дата: 03 авг 2012

Това наистина е поредният масов боклук.

от Ралица Минчева / дата: 03 авг 2012

Ралица Минджева- ти вземи се скрий някъде, щом четеш такива малоумщини

от Год / дата: 03 авг 2012

Много тъпа, пълна скука на фона на "Робокалипсис"

от Ралица Минджева / дата: 03 авг 2012

доживяхме човек, който пише бУза, вместо бОза, да мрънка относно правописни грешки при все, че в книгата такива няма. я ходи се скрий някъде.

от Ралица Минчева / дата: 03 авг 2012

Поредната зомби буза, а корицата може ли да бъде още по шарена?
На мен специално ми беше изключително скучна, дори не я прочетох до края, а правописните грешки за нищо ги нямате.

от Коперник / дата: 09 юли 2012

Истинско книжно удоволствие е сътворил Макс Брукс.

от Дон Дракона Уилсън / дата: 08 юли 2012

Поредният масов боклук.

от Шон Ленън / дата: 07 юли 2012

Страшно яка!

от Snake? Snake! Snaaaaaake!!! / дата: 15 юни 2012

Значи това хем не е екшън със зомбита, защото такива на практика липсват, хем не е и дълбок социален анализ на обществото в апокалиптична ситуация или метафора за вътрешното му разлагане, защото това е откровено несериозно, когато книгата (уж) е за зомбита. Ако искате по-скоро второто, едно от най-потресаващите преживявания, което можете да си осигурите е дело основно на господин Николай Дыбовский и се нарича "Мор (Утопия)".

от bookgirl / дата: 29 май 2012

Мерси, Огняне. Най-хубавото на книгата се крие в това, че можеш да си я четеш отново и отново, като всеки път откриваш нещо интересно, което преди не си забелязал или пък се натъкваш на още нещо, върху което си струва да се замислиш. На мен лично един прочит не ми стигна : )

от Огнян Минев / дата: 28 май 2012

Виждам, че сте били доста активни в коментарите, браво. Специални поздрави на Буукгърл за пространния отзив. Аз чак сега изчетох книгата и освен суперлативи за нея, друго не ми хрумва. Крушата наистина не пада по-далече от дървото.

от Щип Дибип / дата: 01 май 2012

Най-се изкефих на бележките,трябва отделно да ги издадете в цяла книга ***си!

от bookgirl / дата: 27 апр 2012

Чибагайгер, в четири реда успяваш да представиш съвсем точно и ясно книгата. Напълно съм съгласна с теб. Мнението ти попада в десетката. Романът е великолепен и би бил гордост за всяка библиотека. Нямам предвид само гения на Макс Брукс, който успява да опише събитията толкова ярко и достоверно, че все едно наистина са се случили, но и оформлението на корицата, илюстрациите (Да живее Петър Станимиров!), както и отличните бележки под линия. Поздравления към издателството за поредицата Magica. Избрах си още две книжки от нея.
А сега, защо препоръчвам "Z-та Световна Война".
1) Макс Брукс представя и разглежда войната във всички нейни аспекти - причини, стратегии, въоръжение, съюзи, етапи, решаващи сражения, последици. Нещо повече, той ни предлага обзорен поглед върху случващото се от всяка точка на света (че и от по-високо, гледката от Космоса е уникална) през погледа както на главнокомандващите, взимащи съдбоносни решения, така и на войниците, принудени да изпълняват заповеди, на лекарите, борещи се със заплахата, на мръсниците, опитващи се да извлекат дивиденти даже и от зомбитата, и на обикновените хора, борещи се за оцеляването си къде успешно, къде не чак толкова. Голям плюс е, че писателят успява да предаде специфичните характеристики на речта на всеки разказвач, владее блестящо и високия стил, и уличните изрази. Тук е мястото да отбележа, че най-много ми харесаха разказите на Тод Уайнио (мисля, че на корицата е изобразен един от моментите, които той описва), на Кристина Елиополис (мацка от желязо), на канадския войник (става въпрос за пещера и провалена наркосделка), на Шарън (ужас!!!), на Т. Шон Колинс (тук е най-краткият и забавен диалог в книгата) и на Кондо Тацуми. Като се замисля, далеч не изчерпвам списъка си със споменатите дотук.
2) Авторът ни дава отговор на въпроса защо, ако се появи каквато и да било подобна заплаха, човечеството има голям шанс съвсем само да прецака всичко, без да се налага врагът да си мръдне и малкото пръстче (в случая със зомбитата - да си мръдне каквото там още не се разложило). Основните фактори за това са:
- потулване на случващото се още в самото начало и използването на тактиката "да разлаем кучетата", за да си покрием следите
- дезинформация и всяване на паника от страна на медиите
- губене на ценно време при прехвърляне на отговорността
- несериозно отношение към проблема, неговото подценяване и надценяване на собствените ни възможности да се справим с него
- стремеж да се извлече печалба от случващото се от страна както на добри момчета с бели якички, така и на най-нископоставените в престъпната йерархия твари
- недалновидни кризисни мерки и военни стратегии
- нехайството, доверчивостта и незаинтересоваността на обикновения човек
- ирационалната, неконтролируема паника, съчетана с липсата на здрав разум и безкрайната човека глупост
- рухването на психиката и т.н.
3) Бойните сцени, изобщо всички сцени със зомбита са велики! Имаме бой по суша, под вода (между подводници), на нефтени платформи, битки от сорта на "и сам воинът е воин", атаки със свръхмодерни оръжия, засади, организирани с помощта на кучета, схватки на обикновени хора със зомбита (на Мери Джо Милър казвам "Давай, мамче!", а на сестра Монтоя - "Обра ми точките!"). Да не забравяме водопада от мъртъвци и още куп зрелищни неща. Всичко това, подплатено с илюстрациите, е върхът!
4) Стилът на Макс Брукс. Ако някога имам възможността да го срещна, ще му кажа само една реплика на героя на Джъстин Барта, отправена към Никълъс Кейдж във филма "Съкровището": "I wanna marry your brain!" : )

от Тишо Кандински / дата: 26 апр 2012

Последното определение, което бих дал на "Зета световна война", е "боза". Книгата е просто възхитителна.

от Bond / дата: 25 апр 2012

много шум за нищо
няма главни герои
изобщо боза

от Чибагайгер / дата: 22 апр 2012

Отдавна ми се четеше такава книга - интелигентно поднесена, с дълбока социална прогностика, с евристична алтернативна история и оригинална постановка. Е, благодарен съм на Изток Запад, че задоволиха желанията ми и ме накараха да стана още по-изкушен към новите им заглавия. Не бях очаквал, но Макс Брукс за мен е още по-талантлив и от именития си баща!

от Кървавата Мери / дата: 21 апр 2012

Искам я!

от Никол / дата: 18 апр 2012

Най-страшната Книга на Хилядолетието!

от зетта войник / дата: 10 апр 2012

много ми хареса Зетта воина!!!

от Валерия Димчева / дата: 09 апр 2012

Най-добрата апокалиптична фантастика, която съм чела.

от У. Шекспир / дата: 03 апр 2012

“На небето и земята съществуват повече неща, Хорацио, отколкото някога са били сънувани в жалката ти философия”.

от Симеонов / дата: 03 апр 2012

Тоя човек Хорацио, нула-нула-еди-какво-си и т.н. не съществува, всичките акаунти 007,0068,Нютон,Дарвин,Айнщнайн и не знам си кой още са на един и същи човек, който ходи и плюе най-хитовите заглавия подред, използвайки едни и същи обвинения навсякъде - че съответните издатели,автори ,преводачи,редактори,коректори и прочие си хвалят сами книгите. Не е достатъчно умен, за да мине с евтиния си номер, кол***я се дали е наистина реален човек или просто някой от пишещите ревюта в "Хеликон" се заиграва да "поддържа огъня". По второто ме съмнява това, че изчезна в момента, в който Хеликон направиха "дистрибутивния проблем", както и пълното отсъствие на модерация на абсолютно еднотипните му постове навсякъде.

от Нютон / дата: 03 апр 2012

не струва. очаквах повече кръв а то сборник с интервюта. макс брукс за оруел ли се мисли ?

от Дъ Риъл Хорацио / дата: 03 апр 2012

Коментар изтрит от администратора.

от Да Риъл Хорацио / дата: 02 апр 2012

Лазаровски,
глей са:
толкова си прозрачен, че дори по фалшивите коментари хората
те разпознават.
В началото си мислех, че е само защото ти сам се одобряваш, но сега вече хващам и т.нар. твой 'стил' на изразяване. Придържай се към преводите, и тях може да си ги хвалиш.
Колко забавно!
Утре пак ще мина.

от Бранимир / дата: 02 апр 2012

Вече е в ръчичките ми и смея да твърдя, че изглежда повече от уникално! Корицата и илюстрациите на Петър Станимиров са просто СТРА-ХОТ-НИ! Веднага сядам да я чета.

от Денчева / дата: 02 апр 2012

Книгата се чете бързо и с огромно удоволствие,стилът на автора е земен и достъпен,а информацията е уникална!

от Хорацио / дата: 02 апр 2012

Сериозно, Лазаровски, бъди мъж.
На всички ни е ясно, че сам си пишеш положителните отзиви, но вече стана жалко.
Толкова ли няма кой НАИСТИНА да те хареса? Не превеждаш лошо, иначе.

от Никола Радев / дата: 02 апр 2012

Поздравления на "Изток-Запад" за невероятната книга! Откакто си я взех, не мога да се откъсна от нея! Както винаги, номер 1!

от Joe / дата: 02 апр 2012

Изключителна книга.

от 0068 до 33 / дата: 02 апр 2012

Онзи, дето сам си пише коментарите под книгите. Нека вече се ограничава.

от ЗЗ / дата: 02 апр 2012

Кой Лазаровски? Онзи дето написа "Завладей българките" или онзи дето превежда Стивън Кинг, Хауърд Лъвкрафт и Дийн Кунц?

от 0068 до Тендас / дата: 02 апр 2012

Да разбираме, че Лазаровски и тук налази? Стига, вече става противно.

от Тендас / дата: 01 апр 2012

непременно ще я прочета заради преводача.

от bookgirl / дата: 01 апр 2012

Страхотно! Чакам я отдавна.

от 008 / дата: 30 мар 2012

О,предвкусвам уникална книга!Като дългогодишен специалист в сферата на футурологията и прогностиката ми е много интересно доколко Брукс ще се справи с предизвикателствата на подобен сюжет...

от Огнян Минев / дата: 30 мар 2012

Авторът е син на кинолегендите Мел Брукс и Ан Банкрофт.

от Стоянов / дата: 30 мар 2012

Автора да не би случайно да е син на актьора Мел Брукс?

от Томи / дата: 30 мар 2012

Най-сетне!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Една книга за последователите на примера на Христос...Или защо Възкресението не е за добро...Вълнуващо, интригуващо и оригинално!!!


Струва си!

Владимир Тодоров, Хеликон Витоша

“Z-та Световна Война“ е изключително интересен роман на Макс Брукс от 2006г., с главен герой в него - човечеството.


Нов Апокалипсис е надвиснал над света ... Заплахата с чудовищни размери, която безмилостно затрива човешката раса. Из причудливите схватки с тварите, ще откриете истории на хора от различни кътчета на Земята.


Това, което човешката ръка не може да овладее, се превръща в истинска битка за оцеляване, по-късно прераснала във война.


По-страшна от Трета световна е Z-та световна... пълчищата от неживи мъртъвци заливат буквално земното кълбо... хората са изправени пред враг, който няма слаби места и не е уязвим по никакъв начин.. . .


Страшното се превръща в гротесково. Думи като психика и физика се размиват. Единственото, което има значение, е хората да останат, такива каквито са, да се събудят на следващия ден и да оцелеят до вечерта. За мнозина това се оказва невъзможно. . . .


Книгата си заслужава да се прочете. Ще се докоснете до неща, които са нови за вашите възприятия. Сензитивна и ужасяваща...  няма друга такава книга.

Руслана Антонова, Хеликон Варна