Косовският възел на Балканите: Възникване, развитие, решения

Автор: Антон Първанов

Коментари: 0

Издател Военно-издателство
Брой страници 378
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 550 грама
Размери 23x16
ISBN 9789545094576
Баркод 9789545094576
Категории История на Балканите, Обща световна история. Справочници, История, Книги

Монографията на професор Антон Първанов е обобщаващо изследване на процесите, събитията и политиката, свързани с генезиса, развитието, опитите за решение на комплекса от проблеми, кризи и конфликти, обозначени като „косовският възел” на Балканите, от неговото възникване през 1913 г. до едностранното провъзгласяване на независимостта на Косово през 2008 г. Специално внимание е отделено на етнополитическото организиране на албанския фактор в Македония след разпадането на Югославия. Промените на държавните граници в териториите, обитавани от албанци, са илюстрирани с няколко цветни карти. Книгата е увлекателно четиво за всички, които се интересуват от съвременна балканска история и политика.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Че Балканите са сложно място за живеене, е ясно на всички. Че е почти невъзможно да се определи кой е прав и кой не, също е ясно. Да се разбере коя територия на кой народ “принадлежи”също е толкова невъзможно, тук на нашия полуостров.


Книгата, която разглеждаме, е един “пътеводител” за съдбата на едно парче от Балканите, за което спорят поне три народа. Написана с използването на много фактология, и с привличането на голямо количество извори, авторът не дава отговори, а се старае да направи картината по-ясна.


И се е справил добре със задачата, имайки предвид, че става въпрос все пак за историята на най-източната част от Европа, където нищо не е постоянно и сигурно.

Красимир Червенков, Хеликон Пловдив