Раздвоение

Автор: Янг Куиджа

Коментари: 0

Издател Изток-Запад
Брой страници 224
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 244 грама
Размери 20x13
ISBN 9789543218387
Баркод 9789543218387
Категории Съвременна световна проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Янг Куиджа е една от най-успешните корейски писателки. През 1978 г. печели наградата „Литературни идеи” за най-добър дебют. Печелила е редица награди, включително „Съвременна литература”. Повечето ? книги са бестселъри не само в Корея - те ? печелят и международна известност.
 
Щастие и нещастие, живот и смърт, дух и тяло, богатство и бедност...
От известно време насам, когато попадна на съчетание от такива противоположни по смисъл думи, не мога да не се замисля. Със сигурност трябва да има причина дадена мисъл да бъде последвана веднага от своя антоним. Задавам си въпроса дали това не е работата на писателя – да разтълкува причината за това с обикновени думи?
„Раздвоение“ дава един възможен отговор на този въпрос. Затова бе съвсем естествено в книгата да се появят близначки. Битието на човека е едно и няма как в него да се открият два противоречащи си живота. Мислех си, че за да разкрия живота, който е един, но всъщност има две страни, най-подходящо ще е да използвам еднояйчни близначки. Но когато стигнах до средата на работата, открих един много важен елемент. Осъзнах, че ние всички сме еднояйчни близнаци. Ние изглеждаме и се държим различно, но достатъчно е веднъж да се преобърнем и ето че аз мога да бъда ти, а ти можеш да бъдеш аз.
Янг Куиджа

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

“Раздвоение” на Янг Куиджа е „симетричен” роман. Такъв, който почти математически очертават паралели между героите, оформят посоки и равенства, увличащ читателя в едно непрестанно раздвоение между хора и житейски избори.

Изуми ме колко корейската действителност е почти неотличима от нашата. Една държава, географски толкова отдалечена от нас, разкъсана на две от военно-политическа лудост, и все пак мощна и силна в порива си към благоденствие и щастие. А хората... те приемат света около себе си такъв, какъвто е, без да се оплакват. И не обвиняват живота, а го живеят.

  Чинджин е обикновено момиче с обикновен живот в обикновен корейски град. Баща ú е сложен и противоречив образ, избрал алкохола за приятел и друмищата за дом. Брат ú е потънал в мафиотски фантазии младеж, който мечтае само да убеди себе си и околните в личната си значимост и умения да е главатар на банда. Но това не е роман за Чинджин, баща ú или брат ú. Това е роман за нейните майка и леля, еднояйчни близначки с идентични животи до момента, в който сключват брак на една и съща дата – 1 април.

 От този ден всичко се променя из основи – майката на Чинджин попада в неспасяемата спирала на безкрайните грижи, докато сестра ú се озовава в пашкула на съпруга на богат търговец, който превръща всичко в цифри и мерки. Чинджин израства сред тази реалност и съвсем естествено попада в раздвоение между харизматичния фотограф Ким Чангу и перспективния На Йонгтю, имащ твърд и ясен план за живота си. И докато отношенията между майка ú и леля ú се лутат в най-различни посоки, момичето трябва да съумее да намери себе си. Да разбере какво в нея е дело на баща ú и какво бъдеще ще избере. А сред това раздвоение животът ще ú се озъби зловещо ...

 Без съмнение, това е един, чувствен роман...със спиращ дъха финал. Но него ще трябва да си прочетете сами…

Христо Блажев, www.knigolandia.info

Животът на Ан Чинджин се променя, когато една сутрин тя се събужда и решава, че не може да живее по същия начин, както до сега. Ан Чинджин добре познава трудния и нещастен живот, който води от малка. Израстнала в семейство на баща алкохолик, който изоставя семейството си и се отдава на скитнически живот. Брат, който мечтае да стане приличен мафиот, но заради това се забърква в неприятности и влиза в затвора.  Майка, която продава чорапи на пазара, за да издържа семейството си с малкото пари, които изкарва, но въпреки трудностите продължава да се грижи за всички. Eдин изключително силен човек, който никога не се предава.
Въпреки това Ан Чинджин се възхищава на леля си, сестрата близначка на майка й, която има спокоен, щастлив и безгрижен живот, преуспял съпруг архитект и две прекрасни деца, които носят радост на родителите си.
Ан Чинджин решава да промени живота си като се омъжи. Но преди това тя трябва да избере с кого иска да живее. С  Ким Чангу, фотограф, вечно помагащ на другите и рядко мислещ за себе си, който може да й предложи скромен живот или На Йонггю преуспял, вечно планиращ бъдещето, типичен образ на съпруга на леля й. Кой живот ще избере – животът който ще има с Ким Чангу, в когото тя е влюбена или спокоен и щастлив живот, който може да има с На Йонггю?
Преди да вземе окончателно решение Ан Чинджин се сблъсква с много житейски ситуации, които я карат да анализира и търси отговорите на най-важните въпроси, които я вълнуват, и най-вече да намери себе си.

Ирена Йорданова, Хеликон Стара Загора