Презрението

Автор: Алберто Моравия

Коментари: 0

Издател Унискорп
Брой страници 208
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 219 грама
Размери 20.5x12
ISBN 9789543302765
Баркод 9789543302765
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Ново попълнение в библиотека КЛАСИКА

Моравия много добре познава света на киното и човешката душа. Преплита ги в проста, но литературно извисена и кинематографично пресъздадена плетеница.
Рим. Първите две години от брачния живот на сценариста Рикардо и прелестната му съпруга Емилия са изпълнени с доверие, любов и много страст.
Капри. Младото семейство се настанява в прекрасна вила край морето, за да може Рикардо да пише сценарий за новаторска кинопродукция на "Одисея". В съпружеските взаимоотношения вече се настаняват присмех, омраза и презрение. Съпругата му обръща гръб не само с тялото, но и с цялата си душа.
Страниците на Моравия са изпъстрени с драматични ситуации, признания, настроения, размисли, самоанализ, обвинения… и много страст.
По романа "Презрението" Жан-Люк Годар създава един от легендарните си филми с Мишел Пиколи и Бриджит Бардо в главните роли.

Алберто Пинкерле е роден през1907 г. в Рим. Псевдонимът Моравия всъщност е фамилията на баба му - еврейка, по бащина линия. Деветгодишен се разболява от костна туберкулоза и задълго е прикован на легло. Тогава чете класици от ХVІІ и ХVІІІ в. и изучава чужди езици. Едва 18-годишен започва да пише първия си роман. Следват световноизвестните "Чочарка", "Презрението", "Конформистът", "Римлянката","Воайорът" и няколко тома разкази. Писателят е удостояван с най-престижните литературни награди в Италия, но Ватикана поставя произведенията му в "Списък на забранените книги". През 1958 г. е сред тримата финалисти за Нобелова награда за литература, но тя е присъдена на Пастернак. Това не пречи Моравия да е смятан за "баща на италианския неореализъм".

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

От едно от големите имена на ХХ век - Алберто Моравия,  познат на българските читатели със своите “Римски разкази” , “Воайорът” и много  други -  вече има превод  на български език на книгата  „Презрението“,  по-която е заснет филм с Бриджит Бардо в главната роля.

История за един нормален брак,  който с течение на времето преминава от голяма любов, през невъзможност за друг избор, до окончателното презрение към партньора.

Роман за сложните отношения между двама души, в който Моравия много добре описва духовната трансформация на героите си и пътя, който изминават в търсене на щастието.

А къде ще ги отведе този  път  и  дали  наистина там е това,  което търсят?

Дарина Мемова, Хеликон Пловдив - Център

Тази почти класическа книга на Моравия е предоставила също и възможност за филмов сценарий. Това показва, че сюжетната й линия може да заинтригува голяма публика.
По принцип удоволствието от това произведение е пряко свързано със стила на Моравия тук. Включването на богат автобиографичен материал прави разгръщането на темата - презрението на една жена към един мъж – не просто игра на виновни и обвиняеми, тъй като промяната във взамоотношенията е разглеждана през размишленията на главния мъжки персонаж, който е в известен смисъл и човек на изкуството.
На определен етап препратките към Омировата „Одисея” се развиват като донякъде независим, втори план на творбата.

Чавдар Димитров, Хеликон Витоша

Алберто Моравия е писателят, считан за „баща на италианския неореализъм“. Неореализмът е направление в изкуството на кинематографията, зародило се в Италия след края на Втората световна война.

В „Презрението” Моравия ни поднася една класическа любовна история между двама съпрузи, преживяващи действителността по различен начин. Когато светоусещането е коренно различно, тогава човешките отношения се превръщат във всичко друго, но не и в любов. Героите в романа осъзнават, че имат връзка, но и двамата се чувстват самотни в нея. Причината е явна - всеки един от тях иска различни неща от живота и очаква другият да го ощастливи, осигурявайки му ги. Именно това неудовлетворено очакване поражда разрива в отношенията между красивата Емилия и интелигентния сценарист Рикардо. И тъй като нито един от двамата не успява да задоволи капризите на другия, в крайна сметка тяхната любов се превръща в отчуждение, омраза и дори презрение.                         

Една връзка обречена на провал от самото си начало...

Разтърсваща история за любовта и състоянията, в които може да премине тя.

Стела Александрова, Хеликон Русе

Псевдоним на Alberto Pincherle. Италиански писател, автор на разкази и романи. Печели успех още с първия си роман \"Безразличните\"/Gli indiffereni 1929. Сред по-късните му книги са \"Римлянката\"/La romana 1947, \"Чочорка\"/La ciociara 1957 и \"Празното платно\"/La noia 1961, разказ за художник, чийто модел се превръща в негова фикс-идея. Други негови романи са \"Брачна любов\" 1949, \"Лъжата\" 1965, La Vita Interiore.