Пролетта на Мо. Ранните писма на Яна Язова до Александър Балабанов

Автор: Шинка Дичева - Христозова

Коментари: 1

Издател Фабер
Брой страници 132
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 185 грама
Размери 21x14
ISBN 9789544004088
Баркод 9789544004088
Категории Спомени и документи, История, Книги

Ранните писма на Яна Язова до Александър Балабанов

Името на Яна Язова кодира в себе си много страх и сила, любов и обида, престъпление и ненаказание. То остава за дълги години обречено на мълчание, натоварено с табута и мръсно в чисто политически контекст. За неудобните писатели е удобно да се мълчи. Но дори и в бездната на тишината сякаш говори сянката на Мо, която провокира общественото битуване не само в 30-те години на XX век, но и днес. Малцина са хората, проявили интерес към работата, живота и съдбата на загадъчната жена. За жалост, нейната популярност е скандално обвързана с многото въпроси около смъртта й през 1974 г., както и с неизвестното местонахождение на голяма част от ръкописите й. Не за това обаче става дума в настоящите страници.
Книгата „Пролетта на Мо” представя ранната кореспонденция на Яна Язова до Александър Балабанов. Епистоларните откровения между младата поетеса и именития професор са много над битово-комуникативното говорене, това е своеобразно съжителстване, чийто дом-плик затваря вратата пред общността. Само там двамата се чувстват заедно, сами; само там те могат да свалят маските на другостта. И да бъдат щастливи.

Ключови думи: болест, лечение, fdd 15, fdd all

от иван димитров / дата: 02 фев 2011

забележителна, трогателна, възвишена, какво повече от това. как може да бъдат забравени личности като Яна Язова и професор Балабанов!!!!!. О Неразумний юроде!!!!!!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

20-те и 30-те години на XX век в България е времето, когато израства едно ново поколение творци, които тотално променят нашата литература. Това са новатори и безспорни таланти, оставили голямо количество произведения, на които е писано да останат завинаги в нашето национално съзнание. Яна Язова не е толкова известна като поетеса сред широката публика днес, но името й остава в литературната ни история.

Предложените в настоящата книга текстове са част от коренспонденцията между двама много различни като възраст, но същевременно толкова близки като чувствителност хора. Тези писма не са предназначени за чужди очи като замисъл и затова са толкова истински. Те показват отношението между двама поети, които говорят на свой, изключително нежен език. Епистоларният жанр е истинско откровение, защото чрез него опознаваме не само хората зад текстовете, но и епохата, в която са били създадени.

Красимир Червенков, Хеликон Пловдив