Създадени сме и за размишление.../ Биография на Димитър Ив. Шишманов

Автор: Елена Михайловска

Коментари: 0

Издател Изток-Запад
Брой страници 216
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 280 грама
Размери 21x14
ISBN 9789543217380
Баркод 9789543217380
Категории Биографии. Генеалогия, Художествена литература, Книги

Настоящата книга е първото цялостно биографично изследване на пътя и творчеството на един самобитен български писател и интелектуалец, широко известен през 40-те години. Само че животът на този любим син на известния проф. Иван Шишманов, е не само насилствено прекършен в началото на 1945г, но името и делото му са също за дълго заличени от паметта на поредни български поколения.

Предлаганата биография се основава на богат документален материал, включително на непубликувани до сега документи и писма от богатия семеен архив на семейство Шишманови, както на преки свидетелства на хора и творци, познавали Димитър Шишманов.


Елена Михайловска е дългогодишен професор в катедрата по социология на СУ “Св. Климент Охридски”. Доктор на изкуствознанието, после на философските науки, изследователските й интереси през годините засягат различни страни на отношенията общество-култура, историята на социалните идеи, биографичните подходи и методи в социалното познание днес и т.н.
Автор е на множество публикации и книги, между които: “Цивилизация и цивилизации: теории и идеи на ХХ век”(Университетско издателство, 1991, 1996); “Памет и преход”(Университетско издателство, 1999); “Митът Париж. Щрихи към интелектуалната биография на едно и повече български поколения” (Университетско издателство, 2001); “Възхвала на (г)локалното или културният факт днес: между глобалното и локалното, между диалога и сблъсъка на цивилизациите”, (СемаРШ, 2006); “Културата на оцеляването. Тържество на тоталитарната власт и/или жестове на съпротива към нея?” (Изток-Запад, 2009).

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]