Хартиено издание

Наличност: НЕ
Доставка: не е в наличност

Цена: 7.00 лв.

Кольо Михайлов Манолов е роден на 02.03.1921 година в село Караново, Новозагорско. Завършва V клас на новозагорската гимназия през 1937 година. През 1938 г. прекъсва учението си в гимназията и работи на село в помощ на своите родители. През 1938 година се записва ученик в Карловския механоелектротехникум „Братя Евлоги и Христо Георгиеви". На 10.01.1944 година е приет в ШЗО - летище "Казанлък". На 25.05.1944 г. е изпратен на специализация като авиомеханик в Германия. След промяната в България на 09.09.1944 година остава военнопленник - заложник в Германия. Лежи в лагери и затвори до капитулацията на Германия през месец май 1945 година.
Завръща се в България доброволно през юни 1946 година. Още на границата е задържан и арестуван и отведен в гарнизонния затвор в град София. Там е оставен една година като следствен. През 1947 година, месец юни, е съден и безусловно оправдан. Престоят му в затвора му пречи да намери работа по-късно.
През октомври 1948 година започва работа като учител специалист в град Стара Загора. Сменя николко училища, докато стигне до електротехникума и химическия техникум в град Стара Загора. Пенсионира се през 1981 година с 32-годишен учителски стаж. През тези години е преживял пълна и непрекъсната дискриминация, като човек живял в Германия и съден от военен трибунал, В тези тежки години е живял достойно. Организиран и дисциплиниран, той е служил вярно на учителството, убеден, че там свободата е била малко повече, отколкото навсякъде в големия социалистически затвор...Женен, има дъщеря, също учителка, и двама внуци.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg