Двойното дъно на класиката: От Ботев и Вазов до Йовков и Далчев

Автор: Йордан Ефтимов

Коментари: 12

Издател Хермес
Брой страници 184
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 188 грама
Размери 0x0
ISBN 9789542608868
Баркод 9789542608868
Категории Есеистика. Публицистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Задача на тази книга е не да реставрира и консервира (ценното), а да инвентаризира (наличното – видимото и скритото). Тя има за противници остарялото, но и тривиалното – критическите шлагери.
Проф. Валери Стефанов, Софийски университет

Книгата на Йордан Ефтимов очертава един елегантен и радикален друг свят, в който може да съществува българската литература. Авторът гради през оптиката на образцови текстове представата, че литературознанието може да бъде интересно и занимателно. Проф. Цветан Ракьовски, Югозападен университет, Благоевград

Още отсъстващият „куфар” в мистериозната метафора на заглавието „Двойното дъно на класиката” дискретно предупреждава, че ни очаква нестандартно литературно пътуване. Йордан Ефтимов е многолик литератор, когото можем да срещнем край сергията с книги, на среднощно поетическо четене, в центъра на остра полемика и на академичната катедра. В книгата си с анализи той тръгва на литературно пътуване с куфар с двойно дъно, а най-интересното е, че през целия път авторът е ту обикновен пътник сред литературната публика, ту вещ екскурзовод сред любознателните читатели, ту контрольор на потиснатите в дъното значения, ту митничар на културните трансфери...
Проф. Яни Милчаков, Шуменски университет

Удивителна е способността на Йордан Ефтимов да подхожда към литературата без дисциплинарните решетки, в които институционализираното четене я е затворило. Той не се интересува дали текстът е «творба» и не знае какво трябва да се открие в него. И затова открива много повече.
Доц. Бойко Пенчев, Софийски университет

Ключови думи: Промо -20%

от Ангелина Велчева / дата: 23 юни 2015

Учителка по литература съм и съм безкрайно благодарна за интересния поглед към българската класика, който г-н Ефтимов ни предлага наготово. Ако не четем по нов начин текстовете от канона, ще ги превърнем в кухи фрази и сакрални текстове, до които никой няма да смее и да иска да се докосне. Г-н Ефтимов удължава живота на тези творби, като ни подсказва нови гледни точки към тях и търси нови смисли в тях. Брилянтна книга! Необходимо четиво за всеки български учител и ученик!

от Стелиян Караманчев / дата: 24 фев 2012

Много харесвам една неособено популярна творба на Христо Ботев - "Гергьовден". И каква бе изненадата ми, когато случайно открих в тази книга на Йордан Ефтимов анализ стих по стих!

от Г. Караджов / дата: 01 ное 2010

Трудна - друг път, госпожо Радост. Трудна за отвикналите да четат на български.
Ефтимов, не се ядосвай.

от Радост Цонева / дата: 18 авг 2010

Книгата е трудна за четене - въпреки интересните и провокативни идеи. Да си призная - не е за всяка уста лъжица. А очаквах от Йордан Ефтимов книга за най-широката публика.

от Съгласен изцяло отново / дата: 24 юни 2010

"Особена е и идеята за престъпника, неговото поетизиране - и то не е от днес. Затова смятам "Индже" на Йовков за важен разказ - как лошият разбойник става добър."
Същото интервю. Някой спомена ли името "Бойко"?

от Съгласен изцяло / дата: 24 юни 2010

"- Кой може да посочите като най-актуален от класиците?
- Димитър Димов. Той разказва за това как се изкарват пари, за пътя към забогатяването, за хората, които се издигат от дъното, за това какво правят онези, които се замогват, но продължават да мислят като бедняци."
(http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?sid=2010060500040000901)

от Лидия / дата: 09 юни 2010

Никога няма да се съглася с написаното за Далчев!

от Красимира / дата: 06 юни 2010

Не виждам нищо скандално в тази книга.

от Силвия / дата: 30 май 2010

Йордан Евтимов е много симпатичен, а и е талантлив поет и критик. Успех на книгата!

от софийска госпожа / дата: 30 май 2010

Бях вчера на представянето на Пролетния базар на книгата в НДК, където Йордан Евтимов каза, че в книгата си бил писал дори за одата на Иван Вазов "Левски", която се падна на матурата преди две седмици. Затова и закупих книгата. Поздравления за анализа, г-н Евтимов! Жалко, че книгата не беше излезнала по-рано.

от Кристин Петрова / дата: 30 май 2010

Не разбирам шегувате ли се, Стоян?
Корицата е хубава, без съмнение, но истински ценно е това вътре.

от Стоян / дата: 26 май 2010

Корицата е великолепна!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Йордан Ефтимов е литературен критик и поет
Йордан Ефтимов е роден на 23 януари 1971 г. в Разград. Завършва Националната гимназия за древни езици и култури (1990) и Българска филология в СУ “Св. Кл. Охридски” (1995).
Йордан Ефтимов е главен асистент по теория на литературата в Нов български университет, София. От 1993 г. с прекъсвания е редактор на независимото седмично издание за култура “Литературен вестник”.
Автор е на пет стихосбирки, между които “Опера нигра” (2001) и “Жена ми винаги казва” (2005), а също и на научнопопулярните книги “Антична литература” (2001) и “Модернизъм” (2003).
Освен на академичните си задължения се отдава и на радиожурналистика - автор и водещ първо на предаването “Книжни тигри” по Radio France International (2001-2005) и на “Студио “Хеликон” в програма “Хоризонт” на Българско национално радио (2005-2007).

снимка: Добромир Панайотов