Борба без оръжие. Турско националноосвободително движение в България 1985-1986

Автор: Веселин Ангелов

Коментари: 1

Брой страници 440
Година на издаване 2009
Корици меки
Език български
Тегло 505 грама
Размери 23x16
ISBN
Баркод
Категории Съвременна българска история, История на България, История, Книги

Настоящото изследване е част от изпълнението на мащабен проект, целта на който е да бъдат изяснени всички спорни въпроси за провежданата в България асимилаторска кампания (т. нар. "възродителен процес") срещу тур­ското национално малцинство през 1984-1989 г. Основанието да се заема с това изследова­телско начинание намeрих във факта, че двадесет и пет години след нейното предприемане в българската историография все още липсва задълбочено проуч­ване на всичките аспекти на въпроса и това създава условия за спекулации. Този е проблемът от най-новата българска история, по който в исторически съчинения, журналистически изяви и коментари на политици продължават да се тиражират най-много фалшификации.

В сборника са поместени 130 документа.
Основният стре­меж е да се изло­жат възможно най-голям обем факти за периодите, през които Ахмед Доган е бил сътрудник на тогавашната Държавна сигурност. Създател и ръководител на Турското националноосвободително движение. Следствен в Главно следствено управление на Държавна сигурност. Подсъдим и затворник в различни затвори малко над 3 години и половина. Ръководител на движението от затвора, организатор и ръководител на майските протести на турците в България от 1989 г.
Немалка част от документите изясняват освен Догановата, още и ролята на останалите ръководители, на обикновените членове на движението. Друга група документи разкриват създаването, целите и задачите, които движението си поставя, средствата и формите на борба, с които иска да ги постигне, цялостната му дейност. Оповестяват се всичките му – неприети и приети от ръководството, разпространени и неразпространени програмни документи и пропагандни материали. Трета група са посветени на провала в движението, извършените арести, проведените следствия и съдебни процеси...- Авторът

Ключови думи: Голямото четене

от 100% / дата: 14 юли 2015

Бомбите не са оръжие.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg