История на Близкия Изток/ От древността до наши дни

Автор: Жорж Корм

Коментари: 0

Издател Рива
Брой страници 192
Година на издаване 2009
Корици меки
Език български
Тегло 175 грама
Размери 21x14
ISBN 9789543202461
Баркод 9789543202461
Категории Обща световна история. Справочници, История, Книги

Ливанец по националност, макар и родом от Александрия, Египет, Жорж Корм (роден през 1940 г.) от десетилетия изследва миналото на държавите в Близкия изток. С доброто познаване на ислямската религия и цивилизация и с дългогодишната си работа в международни организации, банкови и финансови институции той се утвърждава в научните среди като уважаван историк, политолог и икономист. Съчиненията му са преведени на много езици. Особено ценен в тях е елементът на лично съпреживяване, на задълбочено осмисляне и отношение към събитията в един от най-размирните региони на света.
Жорж Корм започва историческия си разказ от древни времена, за да стигне до съвременните конфликти и проницателното им тълкуване. На основата на огромно количество информация описва този разнообразен свят, като откроява специфичния облик на всяка от отделните култури и страни. Поднася своята светска гледна точка към Близкия изток, воден от амбицията да разруши колективните стереотипи, налагани от мнозина изследователи и политици, за да легитимират недопустимите насилия, които разкъсват района почти непрестанно от два века насам.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Предизвикателство е да се пише историята на един стратегически важен регион „от древността до наши дни”. Твърде често опитите са видимо несполучливи. Автор захванал се с подобна нелека задача трябва да има голям запас от познания и усет за изграждането на един разказ, който да не затъва прекалено в морето от факти. Важно е да показва силна теоретична позиция, чрез която да бъдат изведени важните моменти в общественото и духовно развитие, които изграждат облика на една цивилизация. Още по-голяма е трудността, ако изследването е посветено на Близкия изток, родината на толкова много и богати култури. Историкът Жорж Корм се справя блестящо с тази задача, постепенно вмъквайки читателя в сложната материя, вековните противоречия, борби за господство, яростни възходи и падения. Отчитайки достиженията на древните и модерните култури, които запълват самото понятие „близкоизточна цивилизация”, той е вещ спътник през значими политически, обществени и духовни явления и процеси. Земеделието и писмеността на Древен Египет, възходът на исляма през Средновековието, колониалното проникване на европейските Велики сили през XIX и XX в. – та чак „до наши дни” и особено силното усещане за сблъсъците, реални или измислени, между Запад и Изток. Така книгата се превръща в стойностно въвеждащо изследване, което приканва към внимателен поглед и предизвиква очакванията на читателя да попадне на поредния сух справочник, по страниците на който бясно препускат един след друг само владетели и пълководци.

Димо Георгиев - книжар, Хеликон Шумен