Скалният манастир "Свети Архангел Михаил" при село Иваново

Автор: Стоян Йорданов

Коментари: 0

Издател Славена
Брой страници 128
Година на издаване 2009
Корици меки
Език български
Тегло 269 грама
Размери 23x16
ISBN 9789545797118
Баркод 9789545797118
Категории Археология. Антикварство. Извори, История, Книги

В книгата са разгледани достиженията в проучването на един от най-значимите паметници на българската култура и изкуство от XIII и XIV в. - скалния манастир „Свети архангел Михаил” до крайрусенското село Иваново. Проследена е неговата история, устройството му, значимата му роля в духовния живот на средновековната българска държава, както и грижите, които се полагат за опазването му. Основно внимание е отделено на запазените там стенописи. Те са признати за върхове на монументалната живопис по онова време, за което са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Книгата е богато илюстрирана и представлява пълно изследване на този уникален български паметник.
Стоян Йорданов е археолог в Регионалния исторически музей в Русе, специалист в изучаването на културата на Второто българско царство (ХИ-Х1У в.). Скалните манастири, разположени в долината на река Русенски Лом, са обект на негови многогодишни изследвания.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Стоян Йорданов е завършил литература в СУ "Св. Климент Охридски", но има и спортна биография. Състезател по бокс и конен спорт на "Славия", а по време на следването и няколко години след дипломирането си е треньор на "Академик" и "Септември" (Сф.). По призива за оказване помощ на провинциалните отбори е изпращан в Силистра и Кърджали.
Бил е учител по литература в 22 СПУ - София, в Политехническа гимназия и Икономическия техникум - Кърджали. Там е и режисьор на Самодеен театър за художествено слово. В София се завръща като директор на Културния дом на спортиста в Спортен комплекс "Диана", сред националните и проектоолимпийски отбори на страната. Секретар е на Републиканската съдийска колегия и на групата "ПИСАТЕЛИ - ПРИЯТЕЛИ НА СПОРТА". Заради конфликти с партийната номенклатура, чужда на спорта, е уволняван три пъти дисциплинарно. Още след първата му издадена книга, дигнала голям шум в печата, по указания на ДС и ръководствата на СБП, издателствата спират да го печатат "по идейни съображения".