Съчинения в 4 тома Т.3: Парерга и Паралипомена Част 1

Автор: Артур Шопенхауер

Коментари: 0

Издател Захарий-Стоянов
Брой страници 704
Година на издаване 2009
Корици твърди
Език български
Тегло 980 грама
Размери 21x16
ISBN 9789540900414
Баркод 9789540900414
Категории Философия, Хуманитарни науки, Книги

Хартиено издание

Наличност: НЕ
Доставка: не е в наличност

Цена: 29.00 лв.

От сравнително скромната цел да се опише животът, да се дадат принципите на една по-цялостна философска антропология, възпитателят Шопенхауер плавно преминава към наставленията за живота - за възможно най-разумния начин да се прекара онзи отрязък от време, който ни е даден от раждането до смъртта. И в това отношение ненадминати по сила и блясък са неговите "Афоризми за житейската мъдрост". Сам Шопенхауер - субективно - е далеч от идеята за етическо-назидателен трактат, той е убеден, че скуката е неизбежен спътник на систематичността и изчерпателността, и на своите "Афоризми" гледа така:
"Написах просто това, което ми дойде наум, стори ми се достойно да бъде казано и доколкото си спомням, все още не е било формулирано, поне не изцяло и по същия начин, тоест само ще дообера онова, което е останало след другите на това необгледно поле."
Но, изглежда, и сам Шопенхауер не е предвиждал, че "Афоризми" ще станат неговата несъмнено най-популярна и най-преиздавана книга.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Всеки, който има интереси в областта на философията, а и не само, е запознат с личността на Шопенхауер и неговия крупен труд - „Светът като воля и представа“. След като той стана достояние на българския читател, издателство „Захарий Стоянов“ предоставя възможност, който иска да се докосне и до друга негова не по-маловажна творба  -  „Парерга и Паралипомена“.
В книгата си Шопенхауер излага своите възгледи за света и живота под формата на афоризми. Някои от идеите в „Света като воля и предостава“  може да видите и тук, но написани по-достъпно. Тематиката се върти около въпроса „Какво да правим с живота си, за да го изживеем пълноценно?“. Ако си зададете този въпрос, сами ще се убедите колко обширен и колко подтеми събира в отговора си той.
 „Парерга и Паралипомена“ всъщност събира екстракта на мъдростта от трудовете на Шопенхауер. Афоризмите не са строго научни, могат да се четат за удоволствие и в същото време да ви отведат до проникновени истини.  

Зорница Чернева, Хеликон – Велико Търново