Вино и молитви

Автор: Неда Антонова

Коментари: 0

Издател Леге-Артис
Брой страници 278
Година на издаване 2007
Корици меки
Език български
Тегло 306 грама
Размери 21.5x14
ISBN 9789549933772
Баркод 9789549933772
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Хартиено издание

Наличност: НЕ
Доставка: не е в наличност

Цена: 10.00 лв.

Ако светът е вечен, то е, защото е заченат от пръст, любов и душа. И ако човек успява да надмогне съдбата, то е, защото всеки от нас е единствен като човечеството и цялото човечество е негов брат-близнак. Така че, докато на света има любов, памет и вино, ще има надежда за всички. Тя винаги е наблизо и винаги – “до поискване”. Н.


Трилогията "Вино" се състои от книгите "Вино и молитви", "Вино и оръжия", "Вино и чудеса." Самата Неда Антонова обяснява творбата си така:

Това е многопластово художествено повествование, изградено от библейски сюжети, лични надежди и крушения, национални комплекси, исторически куриози, съвременни убежища на душата, невидими болки и нетрадиционни лечения... И над всичко това – любов и вино. Любовта – последната сламка на всеки удавник, която често се превръща в спасителна жилетка. И виното - неизменният атрибут (подобно оркестърът на Горан Брегович) на сватби и погребения.

Ако светът е вечен, то е, защото е заченат от пръст, любов и душа. И ако човек успява да надмогне съдбата, то е, защото всеки от нас е единствен като човечеството и цялото човечество е негов брат-близнак. Така че, докато на света има любов, памет и вино, ще има надежда за всички. Тя винаги е наблизо и винаги – “до поискване”.


Библейските времена, виното като мит, ежедневното взаимно лечение на закоравяла наркоманка (Веста) и травмиран в резултат на разрива с любима жена и последвалата автомобилна катастрофа млад мъж (Ян) – това е омесила във „Вино и молитви”, първата книга от трилогията „Вино”, една от най-интелигентните, земни и ерудирани български писателки. Драмата се развива в едно изличено от географската карта село… Само думите лекуват момичето (това препоръчват още Йоан Златоуст и тибетските лечители). С мощното, подобно на детско, въображение на влюбен, Делян (Ян) отдалечава Веста от наркотиците (и от ниското национално самочувствие), но я прави зависима от думите. Една дрога е заменена с друга. Лекувайки Веста, Ян лекува собствените си травми… Но след единствената им любовна нощ на „вино и молитви” Веста си отива, а Ян очаква да бъде убит… Същата съдба, която едва отнема живота му, обаче, проявява милост...

---------------

Цитати:

- А от какво си зависима?

- От всичко, което може да бъде назовано... Защото животът е направен от думи. Открих, че вече съм пристрастена към думите. И се усещам още по-безпомощна и още по-сбъркана. Ти, в желанието си да ме спасиш, замени една дрога с друга... И сега... вместо да живея, аз възприемам живота със слуха си и смятам за лично преживяно само онова, което съм чула... Понякога се успокоявам, че сигурно става дума за нещо като дарба, но кой знае... Може да се дължи и на вродената ми склонност към наркотици. За мене вече няма значение какво поглъщам. Важното е то да ме прави друга и да ме отвежда другаде...


-------------

- Жена ти ме прати да взема кибрит... Тази вечер ще те водим на барбекю...

- Тя не ми е жена.

- Щом ще ти ражда дете, значи ти е жена…

Помислих си, че умирам. Усетих как животът с дълъг скок напусна тялото ми. Изостави ме дори моят ангел-хранител. Почувствах се празен, тежък и напълно студен.

И нямаше кой да ми каже дали съм заспал, или съм мъртъв…


-------------

Хората със синя кръв… са резервният фонд на човешката еволюция. Синята кръв не се предава по наследство.


-------------

Само истината може да придаде на измислицата жизненоважната за нея доза невероятност.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg