Съставител: Веселина Василева

Богдан Богданов е роден на 2 ноември 1940 г. в София.
Той е класически филолог и университетски преподавател по старогръцка литература и култура.
Като Председател на Управителния съвет на фондация "Отворено общество" работи за модернизирането на университетите, за правата на човека, за популяризирането на българската история, език и култура. През периода 1991-1993 г. е посланик на Република България в Република Гърция - мисията му съдейства за преодоляване на недоверието между България и Гърция, натрупано в периода на Студената война, и за изгразкдането на международния образ на България като един от гарантите за мира и стабилността на Балканите.
Сред преводите му са "Характерите" на Теофраст, "Избрани животописи" на Плутарх, Платоновите "Диалози", "Дафнис и Хлоя" на Лонг, "Животът на Александър Македонски" на Псевдо- Калистен, "Към себе си" на Марк Аврелий.
Автор е на книгите "От Омир до Еврипид", "Омировият епос", "Романът - античен и съвременен", "История на старогръцката култура", "Орфей и древната митология на Балканите", "Старогръцката литература", "Двете благополучия", "Литературата на елинизма", "Мит и литература", "Отвореното общество като проблем на личността", "Промяната в живота и текста", "Едно разбиране за култура", "Европа - разбирана и правена", "Отделно и заедно".
Богдан Богданов е сред създателите на Нов български университет. От създаването на университета през 1991 г. той е Председател на Настоятелството на НБУ и работи за изпълнението на университетската мисия, академичния профил, институционалната философия. Ръководи университетската финансова политика и се грижи за креативността и предприемаческия дух на академичната общност.

от vanes / дата: 03 фев 2007

vijte poveche za knigata vav www.bogdanbodanov.net

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg