Психология на комуникацията / И мълчанието говори...

Автор: Николай Йорданов

Коментари: 0

Издател Военно-издателство
Брой страници 112
Година на издаване 2006
Корици меки
Език български
Тегло 139 грама
Размери 23x16
ISBN 9789545093593
Баркод 9789545093593
Категории Приложна психология, Книги

ЕДНА НЕОБХОДИМА КНИГА
Напоследък интересът към невербалното общуване е с тенденция за непрестанно нарастване. В основата на този факт стоят необходими предпоставки, най-важната от които е задълбочаващото се желание за самопознание на съвременния човек. Желанието да се овладява езикът на тялото е мотивирано също така и от необходимостта от разширяване на възможностите на взаимопроникване на човешките същности с цел ефективно взаимовъздействие, което е условие за все по-пълноценната реализация на духовния ни потенциал.
Авторът на книгата, която сега държим в ръцете си, проф. Николай Йорданов години наред се занимава с изучаване и практическо използване на възможностите на невербалното общуване не само за да задоволява теоретичните си интереси, но и за своите професионални потребности.
В световната литература поставеният тук проблем е обект на внимание отдавна и има сериозни постижения. Прилаганите в тази област подходи показват, че наред с изключително продуктивните методи, които използват такива световно известни автори като Едуард Хол, Бърдхуистъп, Кондон, Остон, Мерабиан, Екман, Фрийзен и т. н., са възможни и други методи, чиято ефективност може да се измери във всекидневните ни общувания в различните сфери на реалния живот. Авторът на тази книга е изложил това по убедителен начин.
От книгата не само се вижда, че движенията на човека, на неговата двигателна хармония или дисхармония осведомяват дори и при всекидневните ни наблюдения за дълбоко спотаените у него мисли и преживявания. В това отношение и конкретните емпирични изследвания по категоричен начин потвърждават, че 87% от информацията, която достига до мозъка, прониква чрез очите, 9% - чрез ушите, 4% - чрез другите сетива. Заедно с това книгата показва как всяка мисъл си създава свой жест. Ако тази мисъл се повтаря, тя създава известна поза, а след това и израз. Идеята и външният й израз са тясно свързани помежду си. Те дори стават неотделими, и то дотолкова, че да познаваш едното, ще рече да отгатнеш другото. Това е принципът, въз основа на който авторът ни учи да вникнем в дълбините на мисълта чрез изучаване на жестовете.
Когато разлистим и последната страница от книгата, разбираме колко сложно и богато на послания е човешкото лице. В него природата е събрала многобройни органи, които са в пряка връзка с мозъка и са забележително подвижни и изразителни. Да не се познават тези послания, означава човек да се подлага на риска от сериозни физиономични грешки. От книгата разбираме, че често ни се е случвало да променим отношението и оценките си за хората и техните достойнства, ползвайки данните от мимиката, въз основа на диагноза, направена дори само чрез наблюдения на външните и въплъщения.
Искате ли да разберете дали даден индивид, който ви предлага своите услуги, може да стане активен и работлив служител, наблюдавайте челото и веждите му по време на разговора - препоръчва авторът. Ако набръчка хоризонтално челото и веждите си, той може да бъде действен човек, но сигурно е нервен и дейността му ще бъде безпорядъчна и неравномерна. Ако ли пък си събира веждите, вследствие на което челото му се изопва, и в междуочието се врязват две или повече вертикални бръчки, това е човек, който може да се вслушва и съсредоточава. Той твърдо иска да работи, има желание да сполучи и е човек с бъдеще.
От предложеното четиво се вижда, че движенията на човека са неразделно свързани с неговото поведение в по-широк смисъл, защото преди всичко то е, от което се създава или най-малкото изяснява общото впечатление.
Запознавайки ни с всичко това, тази книга повишава значимостта на умението адекватно да четем мислите на другите чрез езика на човешкото тяло. Тази значимост има още едно, не по-малко важно измерение - да познаваме добре езика на движенията на собственото си тяло, което нерядко издава слабостите ни, които трябва да контролираме, за да не се злоупотребява с тях против волята ни.
Новата книга на проф. Николай Йорданов отнася в една област на познанието, която е твърде малко позната за широкия кръг читатели. Тя се нарича кинесика. Става дума за наука, която изследва външните индикатори на вътрешните преживявания - изражение, поглед, жест, поза. Накратко казано, тя се занимава с езика на тялото и ролята му в общуването между хората. Американският психолог Керъл Изард е установил, че съществуват повече от 20 000 различни движения само на лицето. А чрез думите можем да изразим само няколко изражения: любопитство, радост, учудване, мъка, гняв, отвращение, презрение и т.н. В своята съвкупност думите са в състояние да изразят не повече от около 10% от чувствата, мислите, преживяванията и посланията, които носим в себе си и които бихме искали да споделим с другите. Това, което не достига на речта, може да се постигне чрез езика на тялото.
Ето защо предложената книга е необходима и аз я препоръчвам на всеки, който се стреми към по-висока и по-богата култура на общуване.
Проф. д-р Орлин ЗАГОРОВ

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg