Английско-български терминологичен речник за мироопазващи операции

Автор: Данчо Петров Геремезов

Коментари: 0

Издател Военно-издателство
Брой страници 260
Година на издаване 2006
Корици твърди
Език български, английски
Тегло 768 грама
Размери 29x22
ISBN 9545093498
Баркод 9545093498
Категории Английски език, Чужди езици: Помагала, речници, Книги

Ангпийско-българският терминологичен речник за мироопазващи операции има за цел да отрази основни понятия и съкращенията, използвани в мироопазващи операции от цивилни, военни и полицейски служители. В лявата колона са изредени по азбучен ред понятията, съкращенията и акрони-мите според американския правопис, а в дясната -тяхното значение на български език.
Съдържанието е подбрано от документи на ООН, НАТО, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, дипломатически, военни и полицейски учебници и речници, като са включени основни декларации, конвенции и протоколи на ООН, както и препоръки на върховния комисар при ООН за правата на човека. В този смисъл са дефинирани и основни понятия, като арест, задържани и затворници, геноцид, екзекуции, защита на бежанци, мъчения и жестоко третиране, жертви и др. Направен е преглед на структурата и задачите на ООН, НАТО и ОССЕ, на етапите на мироопазващите операции, както и на понятията, свързани с устройството, ежедневната поддръжка и ремонта на автомобили, предпазването от мини, отвличането и освобождаването на заложници, посредничеството при преговори, организацията и наблюдението на избори, радиовръзки и други. Като приложение са включени и военните звания във въоръжените сили на САЩ и Великобритания.
Речникът е предназначен за служители с основни и разширени познания по английски език и има за задача да ги запознае с най-често използваните специфични термини, съкращения и акроними в мироопазващите мисии по света и да им помогне да ги използват в работата си.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg