Хамлет - тв.к.

Автор: Уилям Шекспир
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Просвета
Брой страници 150
Година на издаване 2006
Корици твърди
Език български
Тегло 541 грама
Размери 24x15
ISBN
Баркод
Категории Европейска класика, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Шекспировият шедьовър Хамлет в нов превод на български е събитие за националната ни култура. То се случва веднъж на десетилетия и се посреща с внимание и интерес. Така става през миналия век с преводите на Гео Милев и на Валери Петров. В този ред влиза и преводът на Александър Шурбанов, изтъкнат познавач на английската литература, поет и преводач със заслуги към съвременната ни книжовност. Шекспировият "Хамлет" в новата поетическа интерпретация носи белега на XXI век - времето на глобализацията, която превръща драмата на личността в проблем на света. Преводът претворява на енергичен, точен и богат български език мощния универсализъм на Шекспир.
Александър Шурбанов е преводач на образци от световната литература:
"Кентърбърийски разкази" от Джефри Чосьр, "Изгубеният рай" от Джон Милтън, "Театър на английския ренесанс" и "Английска поезия". Той е автор на литературно-критически книги, сред които са "Поетика на Английския ренесанс." и "Ренесансовият хуманизъм и лириката па Шекспир", както и на книги с поезия и есеистика. Професор е по английска литература, доктор на филологическите науки и доктор хонорис кауза на университетите в Кент и Съри, Великобритания.

Ключови думи: класика

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Уилям Шекспир (на английски: William Shakespeare) е знаменит английски драматург и поет, признат в западната култура като най-значимият писател в англоезичната литература.

Шекспир е от малкото драматурзи, които се отличават в писането, както на трагедии, така и на комедии. Някои от пиесите му съдържат песни, които са едни от най-изтънчените лирични поеми, писани на английски език. Шекспир е написал 38 пиеси, 154 сонети и множество поеми - 2 повествователни и няколко по-кратки. Способността му да улавя и предава най-дълбоките аспекти от човешката природа дават право на мнозина да го смятат за ненадминат талант, а Английският ренесанс често е наричан „шекспиров период“.

Пише произведенията си в периода 1588-1613 година, но точните дати и хронологичната последователност на пиесите не са изяснени в повечето случаи. Продуктивността му е изключителна, още повече като се вземе предвид, че е живял само 52 години. В допълнение, Шекспир е най-цитираният писател в англоезичната литература, смятан за "английския национален поет" и наричан още бардът на Ейвън или лебедът на Ейвън.

Преводи на Шекспир има на повечето живи езици и неговите пиеси се ираят неотменно навсякъде по света.