Значими имена в антропологията 2. Лекции по антропология

Автор: Сборник

Коментари: 0

Издател Нов-български-университет
Брой страници 174
Година на издаване 2006
Корици меки
Език български
Тегло 203 грама
Размери 21.5x14.5
ISBN 95453544224
Баркод 95453544224
Категории Културология, Хуманитарни науки, Книги

Втората част от това учебно помагало продължава връзката си с лекционния курс "История на антропологията", включен в програма "Антропология". Първата част вече доказа своя потенциал на полезност, тъй като се използва и от други въвеждащи в полето на антропологията курсове. Учебното помагало за първи път организира по-цялостно представяне на антропологията, която има своя собствена история и модел на развитие. Антропологията съществува и се развива в постоянен диалог с други науки. Цялостният поглед към развитието на дисциплината отваря възможности за студентите да подхождат разбиращо към нея, да правят собствен избор на методи, гледни точки и стратегии в собствената си изследователска практика. Обширното поле на антропологията е подходящо за формирането на съвременно мислене у нашите студенти. Това им предоставя възможности както да общуват със свои колеги от целия свят, така и да ползват с лекота нарастващата специализирана литература в тази област. Познаването на историческото развитие на антропологията като контекст за съвременните интелектуални траектории допринася за обмена на знания и умения и извън обхвата на тази дисциплина.
Втората част от учебното помагало продължава да се ръководи от практическата полза в процеса на обучението. Така че колкото повече издателски начинания се породят от този тандем -лекционен курс и помощната литература към него, - толкова повече възможности се отварят за мотивацията на студентите да продължат обучението си в програма антропология.
И във втората си част помагалото включва набор от статии, създадени от различни автори (наши и чужди преподаватели), посветени на значими имена в антропологията. Настоящето учебно помагало запазва представянето на историческото развитие на антропологията чрез отделни имена, тъй като споделяме разбирането, че всяка идея е персонална, появила се е в определен социален и културен контекст. В този контекст тя се е опитала да даде най-доброто обяснение на данните, за които се е отнасяла. Освен това чрез фокусирането върху отделни изследователи се избягва често схематизиращото обобщаване на доста разнообразни теории и подходи в общи школи и направления. Този подход в помагалото е особено ценен, тъй като формира разбирането, че всяка парадигма, всяка гледна точка, всеки подход или стратегия на изследване имат определени граници на валидност. Историческото представяне на антропологията разширява възможностите на студентите да подхождат разбиращо към отделните автори, към техните теоретични приноси и етнографски описания. Едновременно с това им се предоставя възможност да формират усет при избора на определена стратегия на изследване и умение да я прилагат.
Историята на антропологията отваря широко полето на интердисциплинността, която, според схващането на някои автори, включени в нашето издание, не е просто събиране на различни дисциплини, а създаване на нови обекти на изследване.
Структурата на отделните статии също се запазва, което дава възможност на студентите да се ориентират в морето от литература както на чужди езици, така и на български език.
Необходимо е да направим уточнения по отношение на подбора и подредбата на представените имена. Заглавието на учебното помагало е свързано с идеята да се направи такъв подбор, който да се отнася не само към "чисти" антрополози, но и към учени, чиито приноси в определена област оказват влияние и върху ант-ропологическата дисциплина. В първата част на учебното помагало ние спазихме строго хронологичния подход при подредбата на отделните статии. Във втората част обаче се наложи да въведем отделни рубрики и друг начин на подреждане. В нея открояваме класически за антропологията имена от по-далечната или по-близката история. Въвеждаме и нов акцент - представянето на така наречените "малки" традиции в антропологията - тук това е примерът на италианската антропология. В отделна рубрика са обособени имена и концепции с принос както за развоя на антропологията, така и на лингвистиката. И накрая обособяваме имена от различни области на знанието, на чиито трудове се позовават и съвременни антрополози. Така историята на антропологията се представя от "класическото" име на Хенри Луис Морган с приноса му в културния еволюционизъм; Виктор Търнър с приносите си в символната антропология; Грегъри Бейтсън с кариера в антропологията, но допринесъл много и в други области на знанието; Луи Дюмон, Мери Дъглас, както и имена, с които се свързват определени насоки в развитието на антропологията - Джеймс Клифърд и "писането" на култура, Джереми Боасвен с приносите му в антропологията на Средиземноморието. "Малките традиции" в антропологията се представят с името на Ернесто де Мартино и историческата антропология в Италия. Мястото на лингвистиката в антропологичното познание се представя с имената на Бенджамин Лий Уорф и Дел Хаймс. Връзката на антропологията с друг тип изследвания се представя с имената на Олга Фрейденберг и Магнус Хиршфелд.
Втората част от учебното помагало показва, че извън историята на дисциплината остават множество имена, станали класически за антропологията. Това предполага сериозна организация на материала за следващата част от учебното помагало. Нещо повече, работата върху учебния материал в тази поредица подсказва, че предстои да се работи и върху организацията на учебното съдържание на преподаването по антропология в по-голям мащаб. Представянето на облика на дисциплината в нейния съвременен контекст изисква сериозни усилия поне в две посоки - създаването на речник на основни антропологични термини, както и на сборници с емблематични текстове от представените в поредицата имена. Това ще предостави възможност не само на студентите, а и на техните преподаватели да работят не само с данни за, но и с текстове от големите имена в антропологията. Въпреки че вече съществуват много преводни материали, не всички от тях са достатъчно представителни за съответния антрополог.
Съставителите на това учебно помагало изказват искрена благодарност на авторите, сътрудничили на това издание, с надеждата, че кръгът от преподаватели ще се увеличава, а те със своите индивидуални професионални предпочитания ще направят пътешествието на нашите студенти във вълнуващия свят на антропологията още по-вдъхновяващо.
От съставителите

Ключови думи: Голямото четене

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]