Върху разпространението и патогенезата на пънчушката, причиняваща кореново гниене в дъбовите гори в района на РУГ София

Автор: Здравко Попдимитров

Коментари: 0

Издател Земиздат
Брой страници 88
Година на издаване 2006
Корици меки
Език български
Тегло 92 грама
Размери 20x13
ISBN 9540504341
Баркод 9540504341
Категории Екология, Природни и точни науки, Книги

Разработката съдържа подробно морфостуктурно и биологично описание на намерения патоген Armillaria mellea Kummer в дъбовия дървостой в района на РУГ София като резултат от проучвания на неговия генезис, както и индуцирана патогенеза в агарни култури. Посочени са критериите за неговото идентифициране в армиларийния комплекс. Разкрити са два различни жизнени цикъла на развитие и са установени условията за поддържане на спорови микобанки за нуждите на тестърни изследвания.

Изводите са направени изключително върху материал и получени експериментални резултати в България и съпоставени с тези в чуждата литература. Демонстрирано е образуване на плодни тела в агарна среда.

Направени са методологични препоръки за провеждане на фитопатоголичен мониторинг в дъбови дървостой в България. Разработени са методологичните и принципни основи за масово картиране на определени райони.

Разработката е с методологично предназначение при фитопатологични изследвания на видовете от армиларийния комплекс. Тя е част от дисертационна тема № 127/ 05.04.2000 г. с изпълнител Здравко Попдимитров, с научен ръководител доц. д-р Ст. Мирчев към Факултет "Растителна защита" при ЛТУ - София. Заглавието на дисертацията "Разпространение и патогенеза на кореновото гниене, причинявано от припънката (Armillaria spp) в дъбовите гори" е утвърдено с участието на чл. кор. Боян Роснев от Институт за гората - БАН.

Ключови думи: Голямото четене

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg