Трите стълба на Дзен: Учение, практика, просветление

Автор: Филип Капло

Коментари: 0

Издател Изток-Запад
Брой страници 495
Година на издаване 2020
Корици твърди
Език български
Тегло 731 грама
Размери 14x22
ISBN 9786190106395
Баркод 9786190106395
Категории Източни религии, Религия, Хуманитарни науки, Книги

За всеки наистина интересуващ се от дзен тази книга е безценна.
Литературно приложение на Таймс (Лондон)

Като разкрива трите основни аспекта на дзен -учението, практиката и просветлението, - Филип Капло ни предлага ключ към една от най-нашумелите, но и най-слабо изучени страници от духовната култура на Япония, а в по-широк смисъл - и на далекоизточния културен ареал като цяло.
Изключителен познавач на дзен, Филип Капло прави анализ на фона на обширен исторически контекст, като привежда и многобройни примери от дзен-практиката не само на съвременни учители, но и на класически майстори. В изданието е включен и обширен речник на основните термини и понятия, свързани с теорията и практиката на дзен.

Друг освен Филип Капло едва ли би могъл да напише тази книга. Той познава дзен ог 13-те си години на учение в Япония, три от които в манастири на Сото и Риндзай - двете основни разклонения на дзен. Той познава японците, а те на свой ред са му помогнали да направи действително безукорни преводи на някои слабо известни източници. Но и собствените му познания по японски явно са били достатъчно добри, щом е могъл да служи като преводач (и интерпретатор) на своя роши по време на беседите му със западни ученици... Освен това той може да се похвали и с литературен стил, едновременно ясен и изящен. Благодарение на всичко това Капло е създал една забележителна творба която със сигурност ще заеме трайно място в библиотеката на дзен-литературата на западни езици.
Хъстън Смит
Преподавател по философия в Масачусетския технологичен институт

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]