Хан Кубрат Т.1: Величието на Фанагория

Автор: Мусагит Хабибулин

Коментари: 0

Издател Посоки
Брой страници 414
Година на издаване 2005
Корици меки
Език български
Тегло 310 грама
Размери 20x13
ISBN
Баркод
Категории Исторически романи, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Великият хан на българите Кубрат е изправен пред неумолимия ход на историята: неговата млада, но богата държава трябва да оцелее в обкръжението на врагове, които я дебнат – коварният византийски император, амбициозният тюркски хаган и алчният хазарски бек. Не толкова явно, но не по-малко заплашително настъпват нова религия, нов начин на живот, нови разбирания, но с тях идва и старостта. Ще остане ли пътят незавършен, ще последват ли синовете бащиния завет да останат единни като снопа стрели, ще успее ли върховният жрец на Тангра да оплете интригите си, ще измести ли християнството древната религия на прабългарите, ще бъде ли разкрита пазената от столетия тайна на страшния гръцки огън?
В двутомната историческа сага за хан Кубрат реалните исторически личности и събития придобиват плът и кръв с човешки емоции, стремежи и страсти, с безумна смелост и коварни предателства, с вечната сила на любовта.
--------------------------------------------------------------------------------
Най-големият татарски романист е създал исторически епос, съперничещ на най-доброто, излязло под перото на Фани Попова-Мутафова, Антон Дончев и Вера Мутафчиева.
Мусагит Хабибулин е почетен академик в Руската академия на науките и член на Съюза на писателите в Русия. През 1996 г. му е присъдена международната награда “Кул Гали”.
Романът “Хан Кубрат” е обявен през 2004 г. за “Книга на годината” от Съюза на писателите и Националната библиотека на Република Татарстан. Получил е и наградата на името на татарския класик Хабдула Тукай.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Има книги, които са препоръчителни за четене. Това са книги, към които пак посягаш след време, прочиташ ги отново. За мен това са книгите, които не ме оставят на мира докато не ги прочета, както се казва „на един дъх”. Като  историческите романи на Фани Попова-Мутафова, Вера Мутафчиева и др.

Сред тях вече заема своето място и „Величието на Фанагория”. Тя ни връща назад,в първата половина на VII в  при създаването на българската нация.

Разказва за живота на човека създал тази нация, човека успял да обедини всички български племена и да ги сплоти около идеята за единна държава. Описва върха в неговия живот като хан: град Фанагория е издигнат за столица на България. Припомня легендата за завета на Кубрат, който звучи много актуално и в наши дни: да сме сплотени, да сме единни, за да просъществуваме.

Макар че в романа има много исторически факти и данни, той се чете много лесно, защото всичко е поднесено по един достъпен и интересен начин. Всички герои са обрисувани с много емоции и придобиват реални образи от плът и кръв. В книгата се преплитат неизбежните интриги и предателства с красотата и силата на любовта.По достоверен начин е пресъздаден животът на нашите предци, с неговата пъстрота и красота.

Има книги,които ни карат да се гордеем,че сме потомци на такива българи!

Дани Петкова, Хеликон Добрич