Ехо - фантазия. Историята и конструирането на идентичността

Автор: Джоан Скот

Коментари: 0

Издател СемаРШ
Брой страници 212
Година на издаване 2005
Корици меки
Език български
Тегло 290 грама
Размери 21x14
ISBN 9548021633
Баркод 9548021633
Категории Нова и най-нова история, Обща световна история. Справочници, История, Книги

Представянето на български на Джоан Скот, една от най-ярките и значими исторички и теоретични на феминизма днес, ни изправя пред един специфичен парадокс, възникнал след еманципацията на книгоиздаването у нас: налага ни се да се запознаваме с критиката на определени теоретични направления и дискурси едновременно, а понякога и изпреварващо спрямо самите критикувани направления и дискурси. Творчеството на Джоан Скот е критика на феминизма, на един феминизъм, чиято конкретика ние все още слабо познаваме. Тази критика е иманентна и вътрешна спрямо феминизма, заедно с това тя е достатъчно радикална, за да постави под въпрос основните му очевидности като "жени", "пол" ("род"), "равенство", "различие". Тази критика при това е съзнателно превърната в подстъп за критика на други очевидности, които не са непременно сводими до концептуалния инструментариум на феминисткото писане: "идентичност", "опит", "история".

"Ехо-фантазия не е технически термин. Поначало това беше грешка, резултат от неспособността на един студент да разбере няколко френски думи, произнесени със силен акцент от професор по история с немски произход. Студентът, който освен това не е бил наясно с някои от големите теми на съвременната европейска интелектуална история, се е опитал да улови звуците, които е чул, и да ги възпроизведе фонетично, преповтаряйки неточно, макар и не неузнаваемо, споменатото от професора название на последните десетилетия на деветнайсети век: fin de siecle… Сега, след нашия собствен fin de siecle, думите ехо-фантазия като че ли придобиват необикновен резонанс. Те предлагат средство за осмисляне не само на произволните времеви означения (десетилетия, векове, хилядолетия), но и на начините, чрез които пишем и призоваваме историята."
Джоан Скот

Книгата на Джоан Скот, "Ехо-фантазията. Историята и конструирането на идентичността" представя на българския читател детайлно и задълбочено понятията на една наука, която разглежда перформативността, парадокса и въображението като основополагащи в разгръщането на историческия разказ. Тя е предназначена за преподаватели, студенти и читатели, които се интересуват от новата и най-новата история на Франция и от историята на жените и феминизма, изследвани както в техните емпирични, така и в техните теоретични измерения.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg