Двойник

Автор: Ф.М.Достоевский

Коментари: 0

Издател Фама
Брой страници 192
Година на издаване 2005
Корици меки
Език български
Тегло 218 грама
Размери 20x13
ISBN 954597222X
Баркод 954597222X
Категории Съвременна световна проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Всички предчувствия на господин Голядкин се бяха сбъднали напълно. Всичко, от което се опасяваше и което предчувстваше, сега се беше случило наяве. Непознатият седеше пред него: също с шинел и шапка, на собственото му легло, леко усмихнат, примижал и му кимаше приятелски. Господин Голядкин искаше да изкрещи, но не можа; да протестира по някакъв начин, но не му стигнаха сили. Косата му се изправи и той от ужас се свлече в несвяст на мястото си. Впрочем имаше защо. Господин Голядкин позна напълно своя нощен приятел. Нощният му приятел не беше някой друг, а самият той - самият господин Голядкин, друг господин Голядкин, но съвсем същия като него, - с една дума, както се казва, негов двойник във всяко отношение...

Достоевски е преди всичко велик антрополог, изследовател на човешката природа, на нейните дълбини и тайни. Той не е писател-реалист, а експериментатор, създател на опитната метафизика на човешката природа.
Николай Бердяев

Може да се каже, че Достоевски е единственият руски писател, който сериозно повлия върху идейното развитие на западния свят.
С. Л. Франк

Далеч преди Фройд и школата на психоаналитиците Достоевски се потапя в бездната на подсъзнанието и изучава психиката на безумци, маниаци, фанатици, престъпници, самоубийци...
Константин Мочулски

Достоевски е велик инициатор и предопределител на нашата културна сложност. Преди него в руския живот и в руската мисъл всичко беше просто. Той направи сложни нашите души, нашата вяра, нашето изкуство; постави въпроси на бъдещето, които допреди него никой не беше поставял, и нашепна отговори на още незададените въпроси.
Вячеслав Иванов

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]