Симеон Велики - пътят към короната на Запада

Автор: Веселина Вачкова

Коментари: 1

Издател Кама
Брой страници 118
Година на издаване 2005
Корици меки
Език български
Тегло 155 грама
Размери 21x14
ISBN 9549890708
Баркод 9549890708
Категории Български личности, Спомени и документи, История, Книги

Цар Симеон I е без съмнение една от най мащабните и емблематични личности в българската история. Националната историческа памет му отрежда изключително важно място. Сакрализиран и митологизиран, и същевременно детайлно проучван, българският средновековен владетел се радва на подчертано внимание както на изследователи, така също на писатели, публицисти и художници. Личността му е дискутирана в трудове на чужди историци и възпята в превърнали се в почти национални химни поетични текстове. Представители на различни поколения на националната историческа наука са осветили отделни аспекти от многопосочната му дейност - като пълководец и покровител на книжовността, като държавник и дипломат. Може да се каже, че в историческата колегия десетилетия наред съществуват устойчиви представи за неговите прояви, основани на станал вече класически прочит на основните извори за делото и епохата му.
Счита се, че всяко поколение в науката притежава свой ъгъл на интерпретация, своя позиция за прочит на събитията и преди всичко на източниците. Често една считана за напълно изяснена насока на историческото развитие се превръща в обект на ожесточени спорове или на авангардни интерпретации.
Свой, подчертано нетрадиционен поглед към основни измерения от делото на Симеон I изразява в предлаганата книга и д-р Веселина Вачкова. Амбициозна реконструкция може да се нарече нейният специфичен прочит на източниците. Тестът е необичаен за българската историческа наука опит за обяснение на един от централните моменти в биографията на царя - войните срещу Византия и амбициите му в посока на Константинопол. Поставя се въпросът какво иска българският цар? Авторката лансира смела хипотеза за симеоновите намерения и предлага своя прочит на помислите, целите и ценностната система на българския владетел. Делото на Симеон I е погледнато през призмата на тогавашните европейски измерения, разположено в едро-мащабна картина на представи и ориентири, определящи светогледа на средновековния държавник. Откроена е алтернативна гледна точка, според която прочутите Симеонови походи към Цариград са израз на осъзнато самочувствие, на глобален поглед върху мястото на българската държава в тогавашната Европа, съответно в нейния Югоизток.

от malina / дата: 09 дек 2008

moeto mnenie 4e as iskam mn da nau4a za car simeon veliki kakto go nari4at i mn iskam da sam dobra po istoriq za da se izka4a na varxa i da se nau4a da rabotq samostoqtelno mn mi se iska i drugite u4enici,u4iteli i t.n. da mogat da znaqt i da se izdignat kato drugite molq vi za razbiratelstvota mi blagodarq vi ................

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg