Като познавач на вино в областта на Бордо или какво значи да си театрален критик в Англия

Автор: Калина Стефанова

Коментари: 0

Издател УИ-"Св.-Климент-Охридски"
Брой страници 224
Година на издаване 2005
Корици меки
Език български
Тегло 238 грама
Размери 20x13
ISBN 9540720923
Баркод 9540720923
Категории Театър, Изкуство, Книги

"Бързам да успокоя всички, които ще решат, подведени от подзаглавието на тази книга, че пред тях е трудно достъпно за неподготвен читател научно изследване. Авторката е усвоила едно от основните правила на английските критици - писането за театър трябва да е ако не повече, то поне толкова интересно и вълнуващо, колкото самият театър. Затова и нейната книга, при цялата сериозност и задълбоченост на изследването, е преди всичко увлекателно и интригуващо четиво."
Александър Жеков, в-к "Култура", 19.03.1999

През 1999 г. за тази книга Калина Стефанова е удостоена с Наградата на съюза на артистите в България за най-добър критик.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Доц. д-р Калина Стефанова е вицепрезидент на Международната асоциация на театралните критици. Автор (съставител и съавтор) е на 11 книги, три от които са на английски, издадени от Международното академично издателство "Харууд академик пъблишьрс", с премиери в Ню Йорк през 1994 г. ("Кой командва парада на нюйоркските сцени?") и в Лондон през 2000 г. ("Кой отброява точките на лондонските сцени?" и "Източноевропейският театър след желязната завеса"). Съставител е и на първото пространно представяне на българския театър на английски език в две части "Съвременен български театър" (1998), издадено от същото издателство. Има публикации на 18 езика в 20 страни.
През 1990 г. печели американската стипендия "Фулбрайт" и в продължение на две години е гостуващ учен в Нюйоркския университет. През 1993 г. защитава дисертация на тема "Съвременна американска театрална критика" в НАТФИЗ "Кр. Сарафов". През 1996 г. печели стипендия на Британския съвет за петмесечно изследване в Градския университет в Лондон. През 1998 г. преподава театрална критика като гостуващ учен в университета в Кейптаун, Южна Африка. Изнасяла е лекции и е водела семинари по театрална критика в 8 страни - от Русия до Сингапур. През 2001 г. е първият български експерт по театър в Директората по култура и образование към Европейската Комисия в Брюксел. В България води клас "Театрознание" в НАТФИЗ "Кр.Сарафов".