Френското своеобразие. Думата на жените

Автор: Мона Озуф

Коментари: 0

Издател Еон-2000
Брой страници 146
Година на издаване 2004
Корици меки
Език български
Тегло 195 грама
Размери 20x14
ISBN 9549699048
Баркод 9549699048
Категории Социология и политология, Хуманитарни науки, Книги

Франция дълго време е минавала за страна на жените. Същевременно тя има репутацията на страна с твърде скромен феминизъм, закъснял да се възползва от своите завоевания както в други страни. Откъде идва този боязън, тази нерешителност? И защо дискурсът на екстремисткия феминизъм намира такъв слаб отзвук във Франция?
Именно този парадокс изследва книгата на Мона Озуф, търсейки да чуе и да накара на бъде чута "думата на жените", органично вплетена във "френското своеобразие", като същностен елемент от френската национална идентичност. Историята на жените във Франция и тяхната борба за еманципация с мъжете е представена като специфична характеристика от формирането и развитието на френската демократична нация и нейните социални и политически институции. Откъдето и онова противопоставяне на радикалните феминистки движения в другите страни, особено в Съединените щати, за което авторката бива упреквана многократно на разгърналите се дискусии след появата на книгата.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Мона Озуф е директор по научните изследвания в Националния център за социални изследвания /C.N.R.S/. Нейното творчество е посветено на Френската революция, историята на училището и на републиканската идея. Издала е книгите "Революционният празник", "Училището на Франция", "Републиката на учителите" /в съавторство с Жак Озуф/.